Belföld

Gyorsabban hazaküldené a menekülteket a Fidesz

Kósa Lajos (Kósa Lajos)
Kósa Lajos (Kósa Lajos)

Kósa Lajos kivenné az offshore cégek kezéből a letelepedési kötvények értékesítését.

Akár néhány napos határidővel is le lehessen folytatni egyes menekültügyi eljárásokat – ezt kezdeményezi a Fidesz. A kormánypárt ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos elmondta: ehhez listáznák a biztonságos országokat, aki ilyen államból érkezne menekültként Magyarországra, azt azonnal visszafordítanák.

A Fidesz fel akarja hívni az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy új menekültpolitikára van szükség. Szerinte a görög, olasz, máltai, spanyol és portugál hatóságok is ezen az állásponton vannak, így közös állásfoglalás kialakítását kezdeményezik ezekkel az országokkal. „Ha nem kezeljük a problémát, olyan idegenellenes hullám söpörhet végig Európán, aminek nyilvánvalóan a szélsőjobboldali politikai erők a haszonélvezői” – fejtette ki Kósa.

Azt mondta, az elmúlt években drámaian megnőtt a Magyarországra érkező menekültek száma, míg 2012-ben 2300-2500-an érkeztek, addig tavaly már 42 ezren. Döntő többségük „megélhetési menekült” – mondta. Mindennek a költségei több mint ötmilliárd forintot tettek ki.

Kósa reagált arra is, hogy a letelepedési államkötvényeket átláthatatlanul, offshore cégek közbeiktatásával értékesítik – az alelnök azt mondta, támogatná a kötvények közvetítésének államosítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik