Belföld

A DK szerint Rogán letelepedési kötvényekkel is üzletel

Rogan-Antal(210x140).jpg (rogán antal)
Rogan-Antal(210x140).jpg (rogán antal)

Offshore hátterű magáncégek kaszálnak a letelepedési államkötvényeken – közölte a párt.

A Demokratikus Koalíció közleményében azt írja, hogy az Országgyűlésnek a Rogán Antal által vezetett gazdasági bizottsága döntött arról, hogy az állam bevételeit pályáztatás nélkül kiválasztott közvetítőcégek fölözhetik le. A napi.hu adatait idézik, mely szerint a Kínában közvetítő Hungary State Special Debt Fund csak tavaly több, mint 18 milliárd forint bevételre tehetett szert a letelepedési kötvényekből.

Az intézkedés a DK szerint nehezen indokolható, ugyanakkor sok kérdést vet fel külünösen a belvárosi ingatlanbotrány árnyékában. A homályos hátterű közvetítőcégek pályázat nélküli beszervezése azért is aggasztó, mert a magyar letelepedési kötvény garantálja a szabad mozgást az EU-ban, a haszon nagy része pedig nem a magyar államot illeti meg.

A párt arra szólítja fel Rogán Antalt, hogy számoljon be a nyilvánosságnak arról, hogy mivel indokolható az offshore cégek pályázat nélküli beszervezése az üzletbe, és miért állt érdekében homályos tulajdonú cég helyzetbe hozása a letelepedési kötvények értékesítésébe. A jelenlegi szabályozás ismeretlen magánzsebeket gyarapít, miközben az államot bevételektől fosztja meg – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik