Belföld

Influenza tombol a kontinensen

Európában terjed azinfluenza, főleg a kontinens nyugati és északi részén. És nálunk is.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központhoz beérkezett, a 2015. január 12. és 18. közötti időszakra vonatkozó adatok szerint Finnország, Svédország, Lettország, Anglia, Hollandia, Belgium, Portugália, Olaszország, Szlovénia és Horvátország, továbbá Magyarország is földrajzilag kiterjedt influenzajárványról számolt be. 

A WHO európai régiójából 29 ország számolt be fokozódó influenzaaktivitásról. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáinak 40 százalékából mutatták ki az influenzavírust a laboratóriumi vizsgálatok. Magyarországon ez az 50 százalékot is meghaladta az elmúlt héten – írja az MTI. 

Az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint az elmúlt héten 16 400 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ezzel hivatalosan Magyarországon is megkezdődött a szezonális influenzajárvány. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy az általános személyi higiénés szabályok betartásával – különös tekintettel a kézmosásra, a köhögéssel és tüsszentéssel kapcsolatos etikettre – a fertőzés esélye csökkenthető. Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik