Belföld

Szijjártó kávézott Habonnyal, de beosztását nem ismeri

A külügyminiszter Habony Árpáddal való ismeretségéről, André Goodfriend ügyvivőről és házvásárlási botrányáról is beszélt.

A 444.hu-nak adott interjúban Szijjártó Péter elmondta: idei vagyonnyilatkozatában – amelyet január végén hoznak nyilvánosságra – lesz változás. A miniszter felújítja házát, amelynek megvételéhez komoly szülői segítséget kapott.
A politikus szerint a Fidesz népszerűségvesztésének nincsen köze házvásárlási botrányához, mint mondja: nem hiszi, hogy hatással volt a „nagy folyamatokra”.

A beszélgetésben szó esik az utóbbi időben jelentősen felfutott Young&Partners nevű PR cégről is. A külügyminiszter feleveníti: Kuna Tiborral az ifjúsági minisztériumban találkozott a Fidesz 1998 és 2002 közötti ciklusában. A férfit barátjának nevezi Szíjjártó, a cégről pedig elismerően nyilatkozik. „Amikor a Miniszterelnökségen dolgoztam, akkor egy rövid ideig együtt is működtünk” – jelentette ki a diplomácia feje, aki azonban tagadja, hogy a Young&Partners egyfajta hátországként tartozna hozzá.

Nem kérdezte Habonyt

Nincs diplomata útlevele, ennek külön utánakérdeztem, mert felmerült ugye, amikor készült róla Amerikában az a fotó – mondta el Habony Árpáddal kapcsolatban. Szijjártó szerint többször kávéztak, beszélgettek korábban, megvan neki a tanácsadó száma, ennek ellenére egyszer sem kérdezte meg, pontosan milyen pozíciót tölt be Habony. Indoklása szerint a titokzatos férfi „soha nem tartozott olyan szervezeti egységhez”, ami az ő irányításom alatt lett volna, ezért titulusát sem ismeri.

A beszélgetésben szó esik az ukrajnai gázszállítások leállításáról is, amivel kapcsolatban Szijjártó kijelenti: az amerikai-magyar viszonyt nem befolyásolta döntésük. Mint mondja: André Goodfriend kitiltása eszébe sem jutott, az Amerikával való csiki-csukit pedig lezártnak tekinti, mivel az Egyesült Államok nem mondott le az ügyvivő diplomáciai mentességéről, így nem volt jogi lehetőség az ügy tisztázására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik