Belföld

Besokalltak a fideszes kiskirálytól

terem (terem)
terem (terem)

Egy szabolcsi község képviselőtestülete arra panaszkodik, hogy a polgármester semmibe veszi a képviselői jogokat, nem bocsát szavazásra döntéseket.

Elegük lett a teremi önkormányzati képviselőknek a szabolcsi települést 1990 óta vezető Csák István fideszes polgármesterből, ezért kezdeményezni fogják felfüggesztését – írja a Népszabadság.

A tavalyi helyhatósági választás óta nincs többsége a Fidesznek a helyi testületben, így vélhetően sikerülni is fog a polgármester menesztése. A hatszáz fős község annyira elhíresült elöljárójáról, hogy Szabolcsban a települést „Csákfalva” néven emlegetik. A helybéliek szerint a polgármester kiskirályként vezeti a települést családjával. Egyik alpolgármestere a fia, a másik a veje volt az előző ciklusban. Másik veje a helyi iskolát vezeti. A település két kisboltja és egyetlen kocsmája is a család érdekeltségébe tartozik.

Decemberben a nyírbátori ügyészség nyomozást rendelt el lopás és hűtlen kezelés gyanúja miatt, miután ismeretlenek nagy értékben termeltek ki fát a falu tulajdonában álló erdőkből, a kérdés az, hogy a polgármester tudott-e erről.

Két helyi független képviselő szerint a vezetés tesz a testület jogaira, előfordult, hogy a polgármester a testületi ülésen nem engedett javaslatokat beterjeszteni, nem vett fel újabb napirendi pontokat és nem bocsátott szavazásra döntéseket. Az októberi választás után kezdeményezni akarták a polgármester jogkörének szűkítését, de ez még csak napirendre sem került. A képviselők a kormányhivatalnál tettek panaszt. Úgy vélik, minden okuk megvan arra, hogy eltávolítsák a polgármestert a tisztségéből, mert alapvetően korlátozza a képviselőtestület működését.

A kormánymegbízott kötelezte a testületet arra, hogy a szabályok betartásával tárgyalják meg a polgármesterre vonatkozó indítványt. Csák István a Népszabadságnak azt mondta: a kormányhivatal megállapításaiban nincs szó arról, hogy törvénysértések történtek volna, a kormánymegbízott javaslatot tett, aminek eleget fognak tenni. Tagadta, hogy a képviselők kifogásai megalapozottak lennének, a nyomozásról pedig nincs tudomása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik