Belföld

A katasztrófavédelem söpörné a kéményeket

kéményseprő (kéményseprő)
kéményseprő (kéményseprő)

Átvennék az önkormányzatoktól a feladatot – derül ki a szerdán megjelent törvénytervezetből.

A jogszabálytervezet szerint a magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanoknál, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb ingatlanoknál a katasztrófavédelem végezné a kéményseprést. Az ezen a körön kívül eső munkákat kéményseprő-ipari szolgáltató is végezhetné.

A tervezet indoklása szerint az, hogy jelenleg az önkormányzatok feladata a kéményseprés megszerzése, bizonytalansággal jár, ami életveszélyes helyzeteket is okozhat. Ezért a kéményseprést közfeladatként, a szakmai érintettség miatt a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek indokolt biztosítania.

A kémények ellenőrzését és tisztítását ingyen kell elvégezni, viszont ha a tulajdonosnak felróhatóan marad el a munka, akkor azt külön meg kell rendelni és ekkor már pénzbe kerül. Ugyancsak fizetni kell a szolgáltatásért az időszakos ellenőrzések közti időben, ha az szükségessé válik.

A tervezet előírja a szén-monoxid-érzékelők ellenőrzését is ott, ahol kötelező ezeket felszerelni. Az érzékelők karbantartása viszont az ingatlan használójának feladata.

A Belügyminisztérium törvénytervezetét január 29-ig lehet véleményezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik