Belföld

Vida hiába perelt, marad Goodfriend mentessége

André Goodfriend (André Goodfriend)
André Goodfriend (André Goodfriend)

Az amerikai külügyminisztérium nemet mondott a magyar kérésre.

Az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriend diplomáciai mentességét – közölte szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Magyar Levente azt mondta, hogy az amerikai választ a nap folyamán kapták meg, az ügyet a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti. A kormány minden olyan jogi lehetőséget kimerített, amely az ügy rendezését jogállami módon lehetővé tette volna.

Az ügyészség még tavaly decemberben indítványozta Andre Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztését – rágalmazás gyanúja miatt. A mentelmi jog felfüggesztését a Külgazdasági és Külügyminisztérium kérte az Egyesült Államoktól. Az amerikai nagykövetséget ideiglenesen vezető diplomatát az adóhatóság elnöke jelentette fel, miután André Goodfriend két lapinterjúban is arra utalt, hogy Vida Ildikó személyesen érintett korrupciós bűncselekményben.

Magyar Levente szerint a mentesség visszavonása lehetőségét adott volna az eddigi ügyvivőnek, hogy a független magyar igazságszolgáltatás előtt álljon helyt kijelentéseiért. André Goodfriend – mivel nem vonják vissza diplomáciai mentességét – nem tudja a döntés mögött álló bizonyítékokat a magyar nyilvánossággal ismertetni – tette hozzá az államtitkár.

Mostantól minden erejükkel azon lesznek, hogy az új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell megérkezését kihasználva olyan mederbe tereljék a politikai dialógust, amely lehetőséget ad arra, hogy a védelmi és a gazdasági együttműködés kifejezetten magas szintjére emeljék vissza a politikai együttműködést az Egyesült Államok és Magyarország között. Az államtitkár tájékoztatója előtt távozott a Külügyminisztérium épületéből André Goodfriend, aki nem akart nyilatkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik