Belföld

Colleen Bell: Magyarország fontos időszaka ez

Colleen Bell (Colleen Bell)
Colleen Bell (Colleen Bell)

Alázattal és tisztelettel fogadom, hogy országunk nagyköveteként Budapesten lehetek egy új fejezet kezdetén" – mondta eskütételekor az új amerikai nagykövet.

Facebook oldalán osztotta meg a budapesti Amerikai Nagykövetség Colleen Bell még tavaly decemberben, eskütételekor mondott beszédét.

Csaknem 250 év diadalai és próbatételei tették erőssé országaink kétoldalú kapcsolatait. Ezek a kormányaink közötti együttműködés mentén alakulnak, de az üzlet, a művészetek, a kutatás és a tudományok terén kiépült számtalan személyes kapcsolat még ennél is nagyobb formáló erő. Örömmel várom, hogy régóta fennálló és fontos szövetségünk tovább erősödjön, s e kapcsolatok még tovább bővüljenek” – mondta Bell, majd azt is kifejtette, miért olyan fontos, a két ország közötti szövetség:

Az Egyesült Államok és Magyarország számára biztonsági és védelmi partnerséget jelent közös NATO és EBESZ tagságunk, valamint az USA szponzorálásával Budapesten működő Nemzetközi Rendészeti Akadémia. Az Európában és világszerte mutatkozó zűrzavarok csaknem minden nap eszünkbe juttatják, hogy miért is olyan fontos ez a szövetség“.

Közös céljaink is vannak, amelyek hozzájárulnak a regionális biztonsághoz, így a Balkán stabilitásához, az energiafüggetlenséghez, a kelet-európai demokrácia előmozdításához, valamint a T-TIP sikeréhez. Országainknak azért vannak ilyen közös céljai, mert népeink számos értéke is közös. Nagyköveti feladataimhoz tartozik, hogy kapcsolatunk tükrözze és tiszteletben tartsa ezeket” – tette hozzá.

Beszéde végén hangsúlyozta: elkötelezte magát a nagy hagyományokkal rendelkező amerikai-magyar kapcsolatok folytatása mellett, és az a szándéka, hogy még erősebb családdá kovácsolja a budapesti Amerikai Nagykövetséget.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Optimizmus, optimizmus, optimizmus

Colleen Bradley Bell hétfőn érkezett férjével és három gyerekével Magyarországra, a kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Az államtitkár kifejtette: a kormány meggyőződése, hogy hamarosan sikerül olyan párbeszédet kialakítani az amerikai féllel, amely – a korábbi hónapoktól eltérően – előremutató, konstruktív irányba viszi a dialógust. Ennek az alapja szerinte “mindenképpen megvan, amennyiben a gazdasági és katonai együttműködésünk soha nem volt olyan kiváló és erős, mint ma”.

Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy a nagykövet akkor érkezett Budapestre, amikor “Közép-Európa olyan időket él, mint évtizedek óta soha, rendkívül sok minden történik Magyarországon és a világban”.

A rendszerváltás utáni negyedik női amerikai nagykövet

A korábban egyebek mellett a Gazdagok és szépek című szappanopera producereként tevékenykedő Colleen Bradley Bell nagyköveti kinevezését a jelölt felkészültségével kapcsolatos kisebb botrányok után szavazta meg az amerikai szenátus. Bell nem karrierdiplomata, hanem úgynevezett politikai kinevezett. Azután nyerte el a nagyköveti posztot, hogy korábban jelentős pénzösszegeket adományozott, illetve gyűjtött Barack Obama elnök választási kampányára.

Colleen Bell 2014 januárjában az amerikai szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatáson arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem könnyű, de szükséges párbeszédet fog folytatni Magyarországgal a demokráciáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik