Belföld

Készülnek az új paksi blokkok tervei

VVER-1200 (VVER-1200)
VVER-1200 (VVER-1200)

Egy szentpétervári erőmű mintájára építik fel az új reaktorokat, de számos elemet a magyarországi körülményekhez kell igazítani.

A paksi körülményekhez igazítják a felépítendő reaktorblokkok terveit, ez a munka elkezdődött – írja az MTI. A hírügynökséget Aszódi Attila kormánybiztos arról tájékoztatta, hogy a Pakson épülő két blokknak számos olyan része van, ami meg fog egyezni az oroszországi Szentpéterváron kivitelezés alatt álló blokkokkal, de vannak olyan helyi körülmények, amelyekhez hozzá kell igazítani a terveket.

Aszódi példaként említette a talajjellemzőket, a meteorológiai feltételeket, a villamoshálózatot és a hűtővíz biztosítását. A talajviszonyok eltérése miatt egészen biztosan másmilyen alapozást kell alkalmazni, emellett a referencia erőműben hűtőtornyos hűtés van, míg nálunk frissvíz-hűtéssel működtethető a létesítmény, így szükség lesz vízkivételi létesítményre és más lesz a hűtővíznek a blokkokra való eljutása is.

Az alapadatokat a magyar fél már átadta az orosz tervezőintézetnek, hiszen a működő négy blokk tervezése és későbbi biztonsági megerősítése során ezek rendelkezésre álltak. Ezek most is helytálló információk, de földtani kutatásokkal a ma elérhető legpontosabb adatokat is rögzítik.

A tervezés hosszadalmas folyamat lesz, amit jellemez, hogy csak az előzetes biztonsági jelentés dokumentációja tízezer oldal terjedelmű. A tervek elkészítése után lehet engedélykérelmet beadni a nukleáris biztonsági hatósághoz, a szándék az, hogy az engedélyt 2017 végig megkapják, hogy 2018-ban hozzáláthassanak a telephelyi munkálatokhoz.

Pakson két VVER-1200/V491 típusú, egyenként 1200 MW teljesítményű reaktort építenek be, amit a Roszatom leányvállalata, a Joint Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt épít fővállalkozóként.

VVER-1200 típusú erőmű épül Novovoronyezsben is. Fotó: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik