Belföld

Történelmi találkozó Kubában

kuba (kuba)
kuba (kuba)

Az Egyesült Államok kongresszusának delegációja másként gondolkodókkal, politikai aktivistákkal, független újságírókkal találkozott Havannában.

Ez volt az első ilyen találkozó, miután a két ország bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd a diplomáciai kapcsolatok ismételt felvételéről – írja az MTI.

Egy betiltott szervezetnek, az Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottságának szóvivője elmondta, hogy a találkozón átadott egy 24 fős listát, mely évtizedekre bebörtönzött politikai elítéltek neveit tartalmazza. Az amerikai delegációt vezető Patrick Leahyt arra kérték, hogy a diplomáciai kapcsolatok elindításáról szerdán kezdődő hivatalos tanácskozáson terjesszék elő ezeknek az embereknek a szabadon engedését.

Berta Soler, az Asszonyok Fehérben nevű ellenzéki csoport vezetője annak adott hangot, hogy elutasítják a diplomáciai fordulatot, mert szerintük a kubai kormánnyal való megbékélés az elnyomást erősíti.

A demokrata párti kongresszusi tagok szombaton érkeztek Kubába, hogy a hivatalos tárgyalásokat előkészítő látogatást tegyenek. Kubai kormányzati tisztviselőkkel és Havannában szolgáló nagykövetekkel is találkoztak.

Kuba és az Egyesült Államok december 17-én jelentette be, hogy újra diplomáciai kapcsolatba lépnek, a szigetország elengedte az öt éve börtönbe zárt amerikai Alan Grosst és 53 politikai foglyot, Washington pedig szabadon bocsátott három kubai ügynököt és enyhítette a gazdasági embargót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik