Belföld

Jávor: szivárgás volt a paksi atomerőműben

paksi atomerőmű (atomerőmű, paks)
paksi atomerőmű (atomerőmű, paks)

Hatvanezer liter bóros víz folyt el egy üzemzavar során – erről tájékoztatta egy informátor a PM-et.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője az MTI-nek elmondta: az eset 2013 májusban történt, azt hivatalos érdeklődésére az illetékesek megerősítették, ugyanakkor arról tájékoztattak, hogy nem jutott ki sugárszennyezett anyag a területről. Jávor szerint az 1-es blokk élettartam-hosszabbítására is úgy került sor, hogy az akkori vizsgálatok nem tárták fel, hogy ott is korrodálódott a csőrendszer.

A politikus elmondása szerint a szivárgás a hármas blokk kiégett fűtőelemek pihentetésére használt medencéjének keringető rendszerében történt a csövek korróziója miatt. A bóros víz a betonágyazatba szivárgott el, ami korrodálhatja a vasbetont és csökkentheti az ellenálló-képességét.

A szivárgásról hivatalosan sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nem tájékoztatta a nyilvánosságot, csak 2013 novemberben jelent meg egy cikk a Világgazdaságban, melyben az erőmű igyekezett elkenni a problémát.

Az erőmű arról tájékoztatta Jávort, hogy az elfolyt bóros víz részben egy kiépített gyűjtőrendszerbe, részben pedig hordókba került. A figyelőkutakban nem tapasztalták a sugárzás növekedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik