Belföld

Visszavágtak a feljelentett tüntetésszervezők

tüntetés (tüntetés)
tüntetés (tüntetés)

Forintra pontosan megírták, hogy mennyit gyűjtöttek össze, és mire mennyit költöttek az utóbbi időszak tömegmegmozdulásain. Jogászok azt mondták nekik, hogy nem illetékköteles az összegyűjtött pénz.

Az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért Facebook-csoport közzétette a két tüntetésük utáni elszámolást – számol be a vs.hu. Ebből kiderül, hogy összesen kicsivel több mint 600 ezer forintnyi adományt gyűjtöttek össze. Ezzel szemben a kiadási oldalon 16 ezer forint híján egymillió szerepel. Ők szervezték a november 9-ei és a december 4-ei demonstrációkat.

Mint írják, a csoporthoz tartozók megszavazták, hogy még 541 ezer forintot költhetnek, így az adományokkal együtt most maradt 170 ezer forint. Az első és a második tüntetés után is maradt tehát pénze a csoportnak, most is szavazás lesz arról, mire költsék a maradékot- mondta ennek kapcsán a lapnak Vágó Gábor, a csoport egyik alapítója. A volt LMP-s képviselő hozzátette, hogy a Százezren az internetadó ellen Facebook csoport jogászokat és a KPMG adójogi szakértőjét is megkérdezte korábban, és azt a választ kapta, hogy a tüntetésen gyűjtött pénz jótékony célú adománynak tekinthető, ezért nem illetékköteles. Vágó szerint a csalás gyanúja végképp nem merülhet fel.

 

Még nem végleges elszámolást közzétett már a MostMi csapata is, hozzájuk még nem futott be ugyan is az összes számla. A maradékot a következő tüntetés szervezésére fordítják, ez az Angela Merkel német kancellár látogatásához kötött akció. Nekik azt mondta a jogász, hogy ez közadakozás, ami azt jelenti, sem adót, sem illetéket nem kell utána fizetni.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Tényi István, az Ökotárs Alapítványt korábban feljelentő és a HVG címlapja miatt is az ügyészséghez forduló fideszes csalás gyanújával jelentette fel a kormányellenes tüntetőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik