Belföld

Kisemmizte tanárait az állami megbízásokkal kitömött Ring Nyelvstúdió

Miután hónapokig nem jutottak hozzá bérükhöz a Ring Nyelvstúdió tanárai, végül azzal a feltétellel fizették ki őket, hogy utólag lemondanak járandósságuk 30 százalékáról.

Hónapokon át, de nem ritkán több mint fél évig vártak a pénzükre azok a nyelvtanárok, akik a Ring Nyelvstúdiónál tartottak tanfolyamokat az elmúlt évek legnagyobb szabású, uniós pénzből finanszírozott nyelvoktatási programja keretében – írja a hvg.hu.

A portál szerint miután a tanárok hiába mozgattak meg minden követ igazuk védelmében, a nyelviskola személyes elszámolásra hívta be a pedagósusokat. Itt a Ring egy programot irányító vezetője közölte az érintettekkel: tényleg fizetnek, de csak akkor, ha utólag belemennek a munkadíj 30 százalékkal való csökkentésébe.

Az utólagos szerződésmódosításban a tanárok vállalták, hogy a nyelviskola nem fizeti ki a korábban meghatározott teljes árat. A csökkentett fizetéseket készpénzben nyomták a pedagógusok kezébe, akik a hvg.hu információi szerint 1500-1750 forintos órabérért dolgoztak. Az állam a nyelviskolának 1000 forintos óradíjat fizetett a tanulók után: a 12, de akár 16 fős csoportok esetében ez 12-16 ezer forintos bevételt jelentett a Ringnek.

A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal állásfoglalása szerint ők nem kompetensek az iskola és az oktató közti kérdésekben, de azt elismerték: már korábban is érkeztek hozzájuk panaszok a kifizetési problémákról – ennek ellenére a Ring megkaphatta a projektre szánt uniós-állami forrásokat.

A lap megkeresésére a hivatal azt mondta: az oktatók követeléseiket bírósági úton érvényesíthetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik