Belföld

Alkotmánysértő lehet az orbáni napadó

Napelem a ház tetején (napelem, ház, )
Napelem a ház tetején (napelem, ház, )

A jövő nemzedékek szószólója szerint a természeti erőforrásoknak az Alaptörvény védelmet biztosít.

Törvénymódosítást kezdeményez a napelemek termékdíj-fizetéséről a jövő nemzedékek szószólója. Szabó Marcel azt szeretné, ha a megújuló energiát hasznosító elektromos és elektronikai berendezések mentesülnének a termékdíj-fizetés alól.

Mint írta, a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény preambuluma szerint a termékdíj célja, a környezetszennyezés megelőzése, illetve csökkentése, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás ösztönzése. Ugyanakkor a január elsejétől hatályos, módosított termékdíj törvény melléklete alapján a napelemek, illetve a szélerőművekben használt generátorok, vezérlő egységek is termékdíj-kötelesek, ami ellentétes a törvény által deklarált célokkal.

„Magyarország Alaptörvényének P) cikke alkotmányos védelemben részesíti a természeti erőforrásokat, mint a nemzet közös örökségét. A megújuló energiaforrások hasznosítása e védelem egyik hatékony eszköze” – írta a szószóló.

Szabó emlékeztetett arra is, hogy az ország nemzeti energiastratégiája, illetve az erre épülő megújuló energia hasznosítási cselekvési terve – az uniós vállalásokkal összhangban – előirányozza a napenergia hasznosítását, a szélerőművek racionális elterjesztését. A megújuló energiatermelés megsarcolása nyilvánvalóan ellentétes ezen célokkal – írta a a jövő nemzedékek szószólója. Előzőleg több ellenzéki párt is tiltakozott az ellen, hogy termékdíj terheli  a napelemeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik