Belföld

Magánbiztosítók és 200 ezer forintos ösztöndíj jöhet az egészségügyben

zombor-gabor(210x140).jpg (zombor gábor, államtitkár, egészségügyi államtitkár, )
zombor-gabor(210x140).jpg (zombor gábor, államtitkár, egészségügyi államtitkár, )

A szakorvosoknak 270 ezer forintos minimálbért céloztak meg – mondta az Origónak az egészségügyi államtitkár.

Zombor Gábor szerint a magánbiztosítók kapcsán elmondta, hogy a cél az, hogy olyan rendszer jöjjön létre, amelyben a jelenlegi ellátási szint a mindenki számára biztosítandó ellátási csomagból álljon, amit nem lehetne szűkíteni. Emellett alakuljon ki egy olyan magántulajdonon alapuló rendszer, amelyben plusz biztosítási rendszer megszervezése mellett, egyéni felelősségvállalás alapján lehet jobb és extra szolgáltatásokhoz jutni.

Emellett elkészült egy jogszabálytervezet, amelynek értelmében minden Magyarországon végzett orvos állami ösztöndíjrendszerben vehet majd részt az ötéves egyetemi képzés után – mondta az egészségügyi államtitkár az Origónak.

Az ösztöndíjrendszerben nettó 100-200 ezer forintos pluszjövedelem keletkezhet. Nettó 270 ezer forintos szakorvosi minimálbért céloztak meg, és “reményeink szerint ez a rendszer el is tud indulni a következő hónapokban”.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a 2015-ös költségvetés elfogadása révén 60 milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre az intézmények adósságának kezelésére. Folyamatosan tárgyalnak a kórházakkal és a beszállítókkal arról, hogy milyen ütemben történjenek a kifizetések. “Olyan struktúrát kell kialakítanunk a következő hónapokban, amely esélyt nyújt arra, hogy nem termelődik újra ez az adósságtömeg” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik