Belföld

Bokros: Orbán xenofób

Bokros Lajos (Bokros Lajos, Fidesz, önkormányzati választások 2014, )
Bokros Lajos (Bokros Lajos, Fidesz, önkormányzati választások 2014, )

„Nem miniszterelnök úr, ez nem a magyar álláspont. Ez az Ön és a szélsőségesek xenofób álláspontja” – írta a Modern Magyarország Mozgalom elnöke.

Bokros Lajos szerint a kormányfő által vizionált „Európa magába forduló, zárt, avítt, idegengyűlölő”, míg ő a nyitott, befogadó Európában hisz. „Ha valaki azért jön ide, mert úgy látja, hogy itt megvannak az egyéni boldogulásának feltételei, hogy dolgozni tudjon, hogy eltartsa a családját, annak csak örülni lehet. Megtiszteltetés.” Ha jól érti, a miniszterelnök ezt a gazdasági bevándorlást utasítja el. „Kevés szabadidejében esetleg tanulmányozza Amerika társadalom- és gazdaságfejlődésének történetét is.”

Ezt ajánlja a MoMa-elnök a kormányfőnek, akit még idézni is szörnyű, de megteszi – “Nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani” – majd felteszi a kérdést, ha Magyarország a magyaroké, akkor Románia nem a románoké? vagy Szlovákia nem a szlovákoké? vagy Szerbia nem a szerbeké? Mi lenne a határainkon túl élő honfitársainkkal, ha a szomszédos országok is úgy gondolkoznának, mint Ön? Ön tényleg semmit nem tanult Közép-Európa történelméből? Szent István intelmeit mikor forgatta legutóbb?” – sorolja kérdéseit.

Bokros ízléstelennek tartja, hogy egy olyan ország miniszterelnöke oktatná Európa szabadságszerető polgárait, ahol a gazdasági bevándorlás mértéke elhanyagolható. „A Modern Magyarország Mozgalom egy nyitott, szabadságra épülő, befogadó Magyarországban és Európában hisz, ahol a különböző kultúrák egymást gazdagító módon viszik előre mindannyiunk életét. Javaslom felidézni az Unió jelmondatát: Egység a sokszínűségben!” – zárta írását Bokros.

PM: Szégyen, amit Orbán mondott

Az ellenzéki párt a miniszterelnök bevándorlókról mondott nyilatkozata miatt felszólítja a kormányfőt, hogy fejezze be a szélsőjobbhoz való dörgölőzést. Orbán Viktor tegnapi kijelentése nemcsak szégyen hazánk számára olyan országok előtt, mint Franciaország, Nagy-Britannia vagy Németország, melyek gazdasága erősen támaszkodik a külföldi munkaerőre, de azt is jelenti, hogy a miniszterelnök nem tartja legitimnek annak a sok százezer magyar munkavállalónak a tevékenységét, akik elsősorban a Fidesz-KDNP hazánkat nyomorba taszító gazdaságpolitikája miatt kényszerültek külföldön munkát vállalni – írja a Párbeszéd Magyarországért Párt közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik