Belföld

„Vicces ember ez az L. Simon”

lendvai ildikó (lendvai ildikó, )
lendvai ildikó (lendvai ildikó, )

"Ha nem volna, ki kellene találni.” Így nyit a Népszavában a Fideszen belüli kakasviadalról értekező Lendvai Ildikó.

Az MSZP politikusát az ihlette meg, hogy az államtitkár a minap bejelentette, a kormány nem szigorítja a gyülekezési törvényt, az ötlet csak Gulyás Gergely magánvéleménye volt. Lendvai szerint ez nem igaz, Gulyás valójában hivatalosan, a törvényhozási csúcsbizottság elnökeként beszélt a törvénymódosítás ügyében hosszas előkészítésről, szakmai vitákról.

„A Fidesz sajtócsapatai még javában harcban álltak, és erre tessék, L. Simon bejelenti: a kormány úgy szereti a gyülekezési szabadságot, mint a saját édesanyját, soha eszébe nem jutna ahhoz a törvényhez hozzányúlni.”

Lendvait ugyanakkor zavarja, hogy nem tudja, nem viccel-e az államtitkár, aki szerinte a nép szórakoztatása terén igen tehetséges. Ezt inkább olyan belső harcnak, kakasviadalnak titulálja, amit korábban a Fideszben nemigen lehetett látni.

Szerinte a szemétdombon már nemcsak a nagyok – Simicska és Orbán, Lázár és Pokorny –, hanem az olyan kiskakasok is viaskodnak, mint L. Simon és Gulyás, aki beleártotta magát „a Fidesz kakasai között zajló szeszkereskedelmi háborúba”. A szocialista politikus a Fidesz gazdasági érdekcsoportjai közti ellentétek közül kiemeli, hogy Orbánék megtámadják Simicska Hír TV-jét, az M1 helyén egy konkurens kormányzati hír tv-t hozva létre.

A szocialisták egykori elnöke (talán saját tapasztalatai alapján is – a szerk.) írása végén külön kitér arra, hogy a párton belüli belső harccal „fáradozó vitézektől nem is lehet elvárni, hogy a kormányzásra is figyeljenek. Útdíj-fronton és máshol is beállt a káosz”. A Fidesz fő ígérete: a nagybetűs REND repedezik, Hende Csabától az útdíjjal vegzált települések polgármestereiig egyre többen kapnak harci kedvet.

Pénteken a Die Welt a fideszes belharcokról a Trónörökösök harca a hatalomért Magyarországon címmel közölt írást. A konzervatív német lap szerzője egyebek között visszaidézte Pokorni Zoltán Fidesz-alelnöknek az “urizálást” elutasító megszólalását, Lázár János erre tett megjegyzését, valamint Kövér László házelnök reagálását. Boris Kálnoky szerint “számos őskonzervatív valóban torkig van” Lázár Jánossal, Szijjártó Péterrel, Giró-Szász Andrással, és “mindenekelőtt” Habony Árpáddal, akik szerintük “gyakran arrogánsan fellépő törtetők”, és esetenként már “külső megjelenésükkel is irritálják a derék öreg veteránok gárdáját”.

Ilyen szempontból igen árulkodó lehet Bayer Zsolt egyik novemberi írása, amelyben az amerikai vádak kapcsán mintegy  mellékszálként jegyezte meg, ha egy lakatlan szigetre kellene mennie, és egy embert vihetne magával, nem Habonyt választaná. A publicista veszélyt szimatolt, ezért az újabb Békemenet mellett érvelt, hiába nem kért abból a Fidesz. A pártalapító-publicista akkor azt írta, hogy az ő kedves barátairól két dolog tudható teljes bizonyossággal. „Az egyik, hogy előszeretettel veszik körül magukat komplett idiótákkal. A másik, hogy még életükben nem mérték fel jól és pontosan, hogy mikor van igazi veszély.”

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik