Belföld

Bayer nem Habonyt választaná

Bayer Zsolt Orbán Viktor (Bayer Zsolt, Orbán Viktor, Fidesz)
Bayer Zsolt Orbán Viktor (Bayer Zsolt, Orbán Viktor, Fidesz)

A Magyar Hírlap publicistája seggnyalásról, szavahihetőségről, Amerikáról, Békemenetről.

Bayer az amerikai vádakat tamáskodva fogadja, mivel „.semmit nem tudunk arról, történt-e egyáltalán valamilyen korrupciós cselekmény. Erre vonatkozóan egy amerikai ügyvivő szava áll rendelkezésünkre, az pedig pont semmit nem ér”. Ha mégis történt korrupció, „ha valóban megkörnyékezett egy vagy több amerikai céget egy vagy több magyar döntési pozícióban lévő személy, azoknak nincs kegyelem”. Amíg az amerikaiak nem állnak elő bizonyítékokkal, nem nevezik meg a „bűnösöket”, addig marad a bizonytalanság. Csak az a bizonyos, hogy több lapnak és internetes portálnak bocsánatot kell kérnie Habony Árpádtól, aki a minap Washington DC-ből küldött fényképpel cáfolta, hogy kitiltották volna. Bayer zárójelben jegyzi meg, ha egy lakatlan szigetre kellene mennie, és egy embert vihetne magával, nem Habonyt választaná.

A publicista emlékeztet rá, hogy 1995-ben a Lockheed-Martin húszezer dollárt adott neki azért, hogy Amerikáról készített sorozatához forgasson az F16-osakat gyártó bázison. Bayer elmereng azon, ha ő ennyit ért, mennyit értek a döntéshozók 1995-ben? „És soha ne feledjük, éppen ez volt az Orbán-kormány eredendő bűne. Hogy végül nem az F16-sok mellett döntött 2000 környékén. Ha azok mellett döntött volna, ma akár nyilvános autodafékat is rendezhetne, semmi gondot nem okozna. A legvadabb, legocsmányabb diktátorok is kedves, megbecsült emberei voltak az amerikaiaknak, ameddig az ő érdekeik szerint voltak diktátorok. Orbán viszont egyszeriben elfogadhatatlan lett, mert nem vette meg a cuccot.”

És akkor a lényeg. Bayer szerint igenis lesz Békemenet, mert ő veszélyt szimatol, és mert „ami ma hazánkban folyik, az vérlázító és elviselhetetlen. A Fidesz vezetői az elsőt is ellenezték”, de a Fidesz-alapító publicista szerint az ő kedves barátairól két dolog tudható teljes bizonyossággal. „Az egyik, hogy előszeretettel veszik körül magukat komplett idiótákkal. A másik, hogy még életükben nem mérték fel jól és pontosan, hogy mikor van igazi veszély.” Bayer a távolból üzeni haza, az internetadó ellen tüntető húsz-harmincezer ember nem a nép, csak annak egy része. „Az a része, amelyik kizárólag a saját telefonjával azonos.” Elismeri, hogy Békemenet sem a nép, csak annak egy jelentősebb része.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az írás végén előkerül advent és az elcsendesedés (néhány hét múlva aktuális is lesz – a szerk.), ami Bayer szerint is fontos, de szerinte nem akkor, „amikor amerikai kiképző őrmesterek és otthoni seggnyalóik” üvöltenek a pofánkba. „Akkor vissza kell üvölteni. Vissza kell ütni. És nagyon nagyot. Hogy a helyükre takarodjanak. Aztán majd el lehet csendesedni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik