Belföld

Tarjányi Péter: “Már nem lehet mindenkit beengedni”

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, egyre több a szélsőségesen gondolkodó ember Európában. Magyarország biztonságban van, de "azt kizárni, hogy egy-kettő idevetődik, naivitás lenne."

Pofont kapott Európa és annak egyik alapértéke, a sajtószabadság január 7-én, amikor három fegyveres megölte a Charlie Hebdo nevű szatírikus lap több munkatársát, illetve az őket védő rendőröket. Biztonságos társadalmi és földrajzi távolságban vagyunk? Tarjányi Péter szerint: igen.

Egyre több szélsőséges gondolkodású ember van Európában és azt kizárni, hogy egy-kettő idevetődik, naivitás lenne” – kezdi a biztonságpolitikai szakember, aki hangsúlyozza: egy esetleges támadásra szinte csak elvi esély van. “Nyugat-Európára sajnos egyre jellemzőbb, hogy a második-harmadik generációs muszlimok nem találják a helyüket: sok közülük fiatal, képzetlen, munkanélküli.A szélsőséges iszlám az utóbbi években ebből a közegből tudott meríteni.”

A magyar iszlám társadalom ezzel szemben nagyon nyugodt közösség: múltja és jelene is megkülönbözteti a tőlünk nyugatabbra élő kisebbségtől. “Volt arra példa, hogy a Balkánról érkeztek harcos imámok és néhány megszólalásuk után az iszlám közösség azt mondta: köszönik, ők ebből nem kérnek. Nálunk ezekre a nézetekre gyakorlatilag nincsen befogadókészség” – szögezi le Tarjányi Péter. A “nyugalom” hátterében az állhat, hogy a magyarországi közösség tagjai túlnyomórészt a 70-es, 80-as években érkeztek Magyarországra, tanulni. Ezek a mérnökök, orvosok, művészek családot alapítottak, vallásgyakorlásukat nem korlátozzák, Tarjányi Péter szerint a velük való kooperáció zökkenőmentes, pozitív.

Mi változik a magyar terrorelhárításnál?

Az utóbbi 3-4 év terrorelhárítási tevékenysége behozta az elmúlt 10-15 évben felhalmozott lemaradást” – a szakértő válaszában arra céloz: ha esetleg mégis beavatkozásra lenne szükség, szakmailag felkészült hátország kezelné a helyzetet. Tarjányi Péter napi szintű, gördülékeny együttműködésről beszél a magyar és az uniós tagállamok terrorelhárítási szervei között. A biztonságpolitikai szakértő szerint ezt a közös munkát nyugodtan elképzelhetjük úgy, ahogyan a filmekben látjuk: a magyar szakember pontosan tudja, hogy például Varsóban, Krakkóban vagy akár Párizsban kit kell felhívni, az öreg kontinens terrorelhárítói ismerik egymást.

Az más kérdés, hogy a politikai döntéshozók felé milyen szakmai javaslatokat fogalmaznak a terrorelhárítási szervek, illetve a titkosszolgálatok. Nem maradhat az a fajta gondolkodásmód, ami Németországban, Franciaországban, Svédországban teret hódított az utóbbi 20 évben. Németországban a csatornázás, a közművek, a szemétszállítás területén leginkább törökök dolgoznak. Vannak olyan munkaterületek, munkatípusok amelyeket – kényelmességből – átadtak az európaiak, ez komoly látszámnövekedéshez vezetett” – Tarjányi Péter párhuzamot von: amíg az Egyesült Államokban (a mexikói menekültáradatot nem tekintve) elsősorban képzett munkaerőt engedtek be, addig “Európa befogadott“.

Tarjányi elismeri, jelen esetben például Franciaország gyarmatosítói múltja árnyalja a képet: hogyan is lehetne azt mondani valakinek, akinek szülőhazáját akár évtizedekre is maga alá gyűrte a francia hatalom, hogy nem jöhet, nem profitálhat abból, aminek kiépítéséhez az ősei hozzájárultak? “Ezért is érdekes kérdés szakmailag, hiszen a titkosszolgálatoknak, terrorelhárítóknak a politika felé felé javaslatokat kell tenni. Valahogyan másképpen kell kezelni a migrációt, már nem lehet mindenkit beengedni. Sőt, meg kell szigorítani az intézkedéseket, hogy ténylegesen azok jöjjenek Európába, akik elfogadják az itteni társadalomra és életre vonatkozó szabályokat, akik be akarnak illeszkedni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik