Belföld

Orbán kérésére tiltakoznak, tüntetnek

útdíj (útdíj)
útdíj (útdíj)

A kormányfő péntek reggel arra biztatott mindenkit, hogy szóljon, ha baja van az útdíjrendszerrel.

A szocialisták már jelezték is, hogy hétfőn délelőtt (10-től 11-ig) forgalomlassító demonstrációt és félpályás útlezárást terveznek a szekszárdi hídnál, az 51-es számú főút és az M9-es autóút találkozásánál. A Bács-Kiskun megyeiekkel szemben a Tolna megyei szervezők a híd másik oldalán demonstrálnak majd.

A Magyar Liberális Párt úgy vélte: a kormányfő nem hallja az ország lakosságának kiabálását, ezért éppen az – Orbán Viktor által emlegetett – józan ész nevében kérte a kormányt, vonja vissza az olyan elkerülő utak fizetőssé tételét, ne tegyen olyan útszakaszokat díjkötelessé, amelyek nem voltak azok.

A liberálisok szerint jogos az emberek felháborodása, hiszen a kormány csak azért sarcolja meg az embereket, hogy hibás költségvetési politikáját egyensúlyba hozza. Mint írták: a teljes autópályadíj-rendszert újra kell gondolni, hiszen Ausztriában az éves matrica csaknem felébe kerül másfélszer olyan hosszú útszakaszra, mint Magyarországon, miközben Ausztriában az átlagkereset háromszor annyi, mint nálunk.

Előzőleg az Együtt is az útdíjrendszer eltörlését követelte, miközben jelezte: a miniszterelnök aggódhat: lesznek tiltakozások. Ha a kormány nem hátrál meg ebben a kérdésben, kénytelen lesz szembenézni a civilek és pártok által szervezett tiltakozó megmozdulásokkal, sőt akár országos blokáddal is. 

Mint korábban megírtuk, Orbán Viktor az útdíjról azt mondta: ez most próbaüzem. Amit most hallunk, az – szerinte – a gépház zaja. A próbaüzem egy hónapos, aki akar, annak most kell megszólalnia, jeleznie észrevételeit, hogy befolyásolhassa a kormány végleges döntését.

Nagy áttörésre azonban senki ne számítson, hiszen a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára szerint csak korrekciók lehetnek, érdemi “puhulásra senki ne számítson”. Fónagy János kizárta a visszavonást, mert nem szeretnék elvenni az emberektől a lehetőséget, hogy a megyei matricákkal olcsóbban és többször használják az autópályákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik