Belföld

Orbán: “Megakad az ember torkán a szó”

Orban-a-radioban(960x640).jpg (orbán viktor, )
Orban-a-radioban(960x640).jpg (orbán viktor, )

Francia terror, német kancellár, orosz elnök, magyar útdíj – reggeli menü a miniszterelnökkel.

„Megakad az ember torkán szó.” Így kezdte a párizsi terrorakció értékelését a kormányfő, aki a közrádió reggeli műsorában azt mondta, most még nem az ész, hanem a lélek hangján kell beszélni, mert még el sem temették az áldozatokat. A kormányfő azt a jelentést kapta a Terrorelhárítási Központtól, hogy nincs közvetlen terrorfenyegetettség Magyarországon. „Minden bizonytalan”, de a magyar politikusoknak éppen arra kell törekedniük, hogy ebben a bizonytalan világban Magyarország biztonságos legyen. A kormányfő megvédené az országot a bevándorlóktól.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin látogatása kapcsán a miniszterelnök azt mondta, a magyar politikusok jobban meggondolhatnák, miket mondanak. Kérte is a szocialistákat, hogy ne keverjék már össze a német kancellárt egy prímással, akitől nótát rendelhetnek. Nem szabad összekeverni a bel- és a külpolitikát – tette hozzá a miniszterelnök. Az orosz elnök látogatásáról még nincs konkrétum, de a kormányfő nem abból indul ki, mi Putyin érdeke, mivel nem tud két fejjel gondolkodni. A magyar érdekek számítanak, nem akar belesodródni konfliktusokba. A bizonytalan világban biztonságos kapcsolatokra törekszik mindenkivel, megvédené az orosz piacainkat ugyanúgy, ahogy a nyugatiakat is.

“Kettőn áll a vásár”

Orbán Viktor szerint úgy kell az EU-ban jó szövetségesnek lenni, hogy közben ne engedje belerángatni magát az orosz- amerikai konfliktusba. A kormányfő elismerte, hogy Washingtonnal voltak már jobbak is a kapcsolataink. Most olyanok, amilyenek. Az ember abban reménykedik, hogy ami elromlik, az majd megjavul, mert mindenkinek ez az érdeke. Utalva az amerikai kitiltási botrányra azt mondta, most a rossz dolgok kerültek előtérbe. A cél, hogy változzon ez, de nem adnak fel semmilyen nemzeti érdeket. Próbálkoznak, “de kettőn áll a vásár”.

A kormányfő tagadta, hogy döcögne a kormányzati munka. A kabinetnek még van bőven ideje jó dolgokat cselekedni. Az előző ciklusban a gazdasági válságon kellett úrrá lenniük, most a bérből és fizetésből élő családok megerősítése a feladat. A kormányfő szerint az idei költségvetés abban segít, hogy aki még nem része a középosztálynak, egy szintet feljebb léphessen, aki pedig már a középosztályban van, tovább erősödjön. Ő a nyugdíjasokat is az előbbi csoportba sorolja. A nyugdíjak értékét nemcsak megtartják, hanem erősítik is – ígérte. 

Csak próbaüzem az útdíj 

A miniszterelnök azt mondta, az oktatási rendszernek nemcsak a belső szerkezetével van baj, hanem azzal is, hogy néhány társadalmi csoport egynegyede menet közben lemorzsolódik. A következő hónapokban jönnek azok a viták, amelyek körvonalazzák az új rendszert. Orbán Viktor úgy vélte: jó szakmai anyagok készültek a további lépésekről. Az egészségügy kapcsán a miniszterelnök az év egyik kiemelt feladatának nevezte, hogy a háziorvosok méltatlan színvonalú elismerésén javítsanak erkölcsileg, anyagilag is. Egészséges életmódot kell lehetővé tenni az embereknek. A mindennapos testnevelés után, minden gyereket megtanítanak úszni, népparkokat építenek a következő években.

Orbán Viktor az útdíjról azt mondta: bonyolult, politikailag érzékeny a téma, ez most próbaüzem. Amit most hallunk, az – szerinte – a gépház zaja. A próbaüzem egy hónapos, aki akar, annak most kell megszólalnia, jeleznie észrevételeit, hogy befolyásolhassa a végleges döntést. A műsorvezetői közbevetésre a kormányfő jó javaslatnak nevezte, hogy a megyehatárok szélét éppen csak érintő szakaszoknál ne kelljen két megyére matricát venni. Január harmadik hetében vége a próbaüzemnek, a kormány ezt követően átnézi, min kell javítania. A megyei matricán vélhetően nem, mert az mindenkinek tetszik. Sok minden változhat, de Orbán azon elvet nem vizsgálná felül, hogy az fizessen egy szolgáltatásért, akik igénybe veszi. Mint mondta: az embereket bosszantó dolgokat a ciklus elején kell meglépnie a kormánynak, amely azonban a józan ész pártján áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik