Belföld

Ötven év alatt sokat javul a magyarok iskolázottsága

Egyetemi előadó (egyetem, előadóterem)
Egyetemi előadó (egyetem, előadóterem)

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon nyolcszorosára nőtt a diplomások aránya 1960 óta – derül ki a Magyar Nemzetből.

A lakosság 12 százalékának még mindig nincs általános iskolai végzettsége, de ez óriási javulás ahhoz képest, hogy öt évtizeddel ezelőtt a népesség 71 százaléka volt általános iskolánál alacsonyabb végzettségű – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből, amely a Központi Statisztikai Hivatalnak a 2011-es népszámlálási adatait dolgozza fel.

Ezek szerint folyamatosan javul a lakosság iskolázottsága és az idegen nyelvet beszélők aránya, ugyanakkor míg Budapesten minden harmadik ember diplomás, addig a leghátrányosabb térségekben – Nógrádban és Szabolcsban – a lakosság harmada csak a nyolcadik osztály elvégzéséig jutott.

A legutóbbi mérés adatai szerint országosan a lakosság 15,5 százaléka diplomás, de óriásiak a területi eltérések. Az egyetemet vagy főiskolát végzettek többsége a fejlett ipari térségekben és a felsőoktatási intézmények környékén él, a legkevesebb felsőfokú végzettségű pedig a gazdaságilag elmaradottabb, aprófalvas jellegű, jellemzően mezőgazdasági termeléssel foglalkozó területeken.

A népesség iskolai végzettségének javulását jelzi, hogy az elmúlt évtizedben minden korcsoportban csökkent azok aránya, akiknek alapfokú végzettségük sincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik