Belföld

Putyin Magyarországra jön

Az orosz elnök márciusban érkezik hazánkba. Pontos dátum még nincsen, a Miniszterelnökségen Orbán Viktor kül- és belföldi programjait egyeztetik, hogy mindkét félnek megfelelő időpontot találjanak.

A Népszavának ezt több, egymástól független forrás is megerősítette. Mint mai számukban írják, a látogatás pikantériája, hogy Putyin Angela Merkel német kancellárnak adja a kilincset, aki februárban tesz látogatást Magyarországon. A találkozó kapcsán megjegyzik: olyan időszakban történik, amikor soha nem látott mélypontra süllyedtek a magyar-amerikai kapcsolatok.

Vlagyimir Putyin utoljára 2006 februárjában járt nálunk, akkor a Gyurcsány-kormány vezette országba érkezett az üzleti kapcsolatok megerősítése érdekében. 1992 őszén Borisz Jelcin személyében tett látogatást nálunk első alkalommal orosz államfő. Medgyessy Péter 2002-ben utazott Moszkvába. A Népszava megjegyzi: a második Gyurcsány-kormány a Nabucco mellett támogatta a Déli áramlat megépítését is, amelyet Orbán Viktor akkor még hazaárulásnak bélyegzett. 2010-es kormányra kerülése után Orbán Moszkvába utazott, majd így tett 2013 februárjában is, „rá egy évre pedig a kormányfő a titkos paksi szerződéssel a zsebében tért haza”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik