Belföld

ENSZ-főtitkári posztra gyúrhat Áder

Hétfőn a köztársasági elnök volt a környezettudatosságról szóló bölcsességek Paulo Coelhoja. Úgy tudni, nemzetközi karrierre készül, ezért csapata a „környezettudatos államférfi” imázsát építi.

Nagy érdeklődés mellett, titokzatoskodva jelentett be hétfőre sajtótájékoztatót Áder János köztársasági elnök, majd nagy megrökönyödést okozott, amikor kiderült, hogy semmilyen belpolitikát érintő bejelentést nem tesz, ehelyett arról beszélt, hogy komoly problémának tartja a globális környezetszennyezést és klímaváltozást, ezért hivatalában új osztályt hoz létre. Az államfő este a Budapestre akkreditált nagyköveteknek tartott fogadáson is hasonló dolgokról beszélt: „tovább égtek az erdők, még több gyárkéményből dőlt a sűrű füst, még több méreg került a vizeinkbe” – fejtegette a diplomaták előtt.

Az Index információi szerint Áder csapata a „környezettudatos államférfi” imázsának felépítésén dolgozik, az államfő már a mandátumának 2017-es lejárta utáni időkre építi az alapokat. Az ENSZ-főtitkári jelölést célozta meg magának, ehhez azonban nemzetközi szinten is értelmezhető szakpolitikai háttérre van szüksége.

Ádert fideszes politikusként nem különösebben érdekelte a környezetvédelem, az Országgyűlésben elmondott beszédeiben éveken át egyszer sem foglalkozott a témával. Miután 2009-ben európai parlamenti képviselő lett, kétszer nyilvánult meg környezetvédelmi témában, egyszer a verespataki ciánszennyezés, egyszer pedig az éghajlatváltozás kérdésében.

Az elmúlt hónapokban azonban egyre többször lépett fel a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem kérdésében – tavaly több nemzetközi környezetvédelmi konferenciára is elment, majd hosszú beszédet mondott a parlamentben, egy hónapja pedig egyetemi előadást tartott, ahol nemzetközi összefogást sürgetett a környezeti problémák megoldása érdekében.

A jelenlegi ENSZ-főtitkár, Ban Ki Mun mandátuma csak 2016 végén jár le, de már tavaly elkezdődött az utódlási harc, az íratlan szabályok szerint viszont most Kelet-Európán lehet a sor, hogy jelöltet állítson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik