Belföld

Áder szerint a Föld ellen háborúzunk

áder jános (áder jános)
áder jános (áder jános)

Békére és az eddiginél lényegesen kevesebb szennyezésre lenne szükség a köztársasági elnök szerint.

Ha már délelőtt elmaradt az egetrengető bejelentés, Áder János hétfőn este is kiállt a nyilvánosság elé, amikor a Budapestre akkreditált nagyköveteket köszöntötte a hagyományos újévi államfői fogadáson, a Művészetek Palotájában.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint az államfő bölcsességekkel látta el a vendégeket, egyebek mellett azt kérdezte: tavaly ilyenkor ki gondolta volna, hogy Európában ismét dörögni kezdenek a fegyverek? Ki számíthatott arra, hogy egy lelőtt utasszállító gép ártatlan áldozatait kell majd gyászolnunk? Ki hitte volna, hogy a jelenkor európai szótárába visszakerülnek olyan szavak, mint az “agresszió” és az “annexió”?

Ráadásul nemcsak a politikában volt a megpróbáltatások éve 2014 – tovább égtek az erdők, még több gyárkéményből dőlt a sűrű füst, még több méreg került a vizeinkbe. Ugyanakkor folytatódott a felelősség eltagadása, született néhány összekacsintós különalku, vékony hitű ál-ígéret, miközben rendületlenül fűtöttük tovább a Földet. „Mintha évről évre újra be akarnánk bizonyítani, hogy erősebbek vagyunk, mint amilyen bölcsek” – mondta.

Majd ismét kérdezett: nem lenne okosabb megfogadnunk azt a régi népi bölcsességet, hogy többet ésszel, mint erővel?

Áder hangsúlyozta, hogy az előttünk álló években Európának és a többi földrésznek békére, Földünknek pedig az eddiginél lényegesen kevesebb szennyezésre lenne szüksége. „A huszonnegyedik órában vagyunk, hogy a tudósok által évtizedek óta jelzett problémákra megoldást találjunk, hogy szövetségre lépjünk, hogy egyezségre jussunk, hogy közösen cselekedjünk. Gyermekeinkért, unokáinkért” – fogalmazott Áder János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik