Belföld

Kórházak: a költségvetés 7-10 %-a marad gyógyításra

Bár az egészségügyi ágazat dolgozóinak bére a legalacsonyabb, a kórházak forrásaiknak még így is csak töredékét költik gyógyításra.

Mélyszegénységben a kórházak címmel jelentetett meg közleményt az MTI-ben a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége. A dr. Balaton Péter titkár által jegyzett megszólalás apropója a Központi Statisztikai Hivatal vizsgálata, miszerint „az egészségügyi ágazat dolgozóinak bére (142 ezer forint) a legalacsonyabb jelenleg Magyarországon.

Mint írják, e „megalázóan alacsony” javadalmazás ellenére a kórházak költségvetésében „a bér és a bérjárulék mintegy 75%-ot tesz ki” és ebben a közreműködői szerződések kifizetései még nem is szerepelnek. Ha egy kórház kifizeti a rezsi, illetve a betegek élelmezési költségeit, akkor mindössze a költségvetés 7-10 %-a marad a gyógyításra.

Ez számszerűen egy kb. 600 ágyas kórház esetén alig haladja meg a havi 10 millió forintot” – magyarázza a szövetség. Mint írják, ez az összeg a gyógyításra nem elegendő, „a szükséges pénzt a beszállítók lejárt és kifizetetlen számláiból adódó plusz “forrás” (az ún.kasszasöprés után is kb. 60 milliárd forint) biztosítja”.

A Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége véleménye szerint a beszállító cégek tönkremeneteléhez vezető út a kórházi dolgozók szegénységén, a kórházak pénztelenségén keresztül vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik