Belföld

“Orbán, takarodj!” – vége a tüntetésnek

tüntetés (tüntetés)
tüntetés (tüntetés)

"Orbán, takarodj!", "Mocskos Fidesz!" - körülbelül 5000 ember tüntetett a kormány ellen az Andrássy úton. A végén volt egy apró összecsapás is.

 

Az Opera elé szervezett kormányellenes tüntetés “nem hivatalosan” is véget ért.

19:20 – Kisebb balhé

A tömegből “Nácik, haza”, felkiáltással dobtak ki egy kisebb csoportot, akik egy EU-s zászlót tartottak, amelyen a “NEM” szó volt olvasható. A szócsatát és dulakodást komolyabb összecsapás nem kísérte, de ez kizárólag a rendőrök gyors reagálásának volt köszönhető. A csoportot kivezették. A tömeg egyébként lassanként oszlik, de az “Orbán, takarodj!” még elég erősen hallatszik a környéken.

.

19:15 – Vége

A tüntetés hivatalos résza a Himnusz hangjaival véget ért. Elvileg most mindenki békében hazatér. Mi maradunk és nyitva tartjuk a szemünket, fülünket. 

19:05 – “Tenni kellene!”

A Hír24 munkatársa szerint a szorosan álló tömegből egyre többen válnak le, és 3-4 fős kis csoportokban szálingóznak el a helyszínről. A hangulat viszont jóval paprikásabb, mint a korábbi demonstrációkon – számolt be kollégánk. A színpad előtt állók háborognak a leginkább: “Tenni kell, most kell tenni valamit!”.


Fotó: Berecz Valter

Ha eddig nem lett volna egyértelmű:

Aki nem tudná minden, a maihoz hasonló, alulról jövő kezdeményezés a balliberális ellenzék puccskísérletének a része. A sok hamis hírportál pedig e hazugsággépezet mozgatórugója. Ugye érthető? Nyilván átvert, megtévesztett fideszes az a tömeg is, aki most az utcán van. A tuti pedig itt olvasható feketén és fehéren.

18:50 – Politikusok magánemberként

Helyszíni tudósítónk Hiszékeny Dezsővel, Szél Bernadettel, Schiffer Andrással, Horváth Andrással, Molnár Péterrel és Gulyás Mártonnal találkozott a tömegben. MIndjárt elmagyarázzuk, miért nem szabad ezen meglepődni. A tüntetők között az a hír járja, alakul a MIlla 2.0.

18:42 – “Jó hír”

Helyszíni tudósítónk szerint körülbelül ötezer fő gyűlt össze az Andrássy úton, ami lényegesen elmarad a várt 10 ezer főtől, akik jelezték részvételüket. A színpadon közben megszületett egy újabb szlogen: “Lakhatást, demokráciát, szolodaritást!”. Vágó Gábor mint magyar állampolgár “jó hírrel” érkezett: “a Fidesz rendszere bukásra van ítélve”. Csakis a tudatos magyar állampolgárokon múlik, hogy ez mikor fog bekövetkezni.

18:33 – Pillanatkép

A színpadon hátrányos helyzetűek beszélnek kirekesztésről, lemaradókról, szegénységről. A tömeg: “Orbán, takarodj!”. Ennek a kormánynak mennie kell – ért egyet a szónokkal a tömeg, amely most a “Mocskos Fidesz!”-t skandálja. Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója azt mondta, bár a három éve hatályos alaptörvény azt állítja, hogy Magyarország köztársaság, ez szerinte nem igaz. Hozzátette: “újra meg kell alapítanunk” a magyar köztársaságot, és meg kell alkotni új alkotmányát.


Fotó: Berecz Valter

18:20 – Öntudatos társadalom

Az államnak nem feladata helyettünk gondolkodni. Öntudatos társadalom kialakítása a legfontosabb feladat – mondta a Várady Zsolt, a tüntetés egyik főszervezője. A közügyekben való részvételhez nem elég, ha négy évente elmegyünk szavazni, a valóságtól eltávolodott politikusok felé gyakori visszajelzésekre van szükség.

18:17 – Orbán beszélt

A hangszórókból Orbán Viktor hangja szólt. Amikor azt mondta: “igenis egy demokráciában is joga van a népnek elkergetni a kormányt”, a tömeg hangos éljenzésben tört ki.


Fotó: Berecz Valter

18:15 -közpénzek és csókosok

Az Oktogontól hömpölyög a tömeg, a vége már túl van a Nagymező utcán. Helyszíni tudósítónk szélsőjobbos csoportokat is látott a tömegben, őket épp a rendőrök igazoltatják. Megkezdődtek a szónoklatok: “az eu-s pénzeket a csókosoknak osztogatják!”.

18:00 – Az első cáfolat

Várady Zsolt, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója, az iWiW alapítójaa Hír24-nek cáfolta azt a mai hírt, miszerint párttá kívánnak szerveződni. A mai rendezvényt “pártindítónak” nevezni egy félreértésen alapulhat. Várady mindössze egy olyan honlapot fejleszt, ami segítené a civil aktivisták szervezőmunkáját.

Három éve ugyanitt:

17:50 – a Kossuth térre is ellátogatnak?

A színpadon már szól a zene, a résztvevők is érkeznek, de a tömeg még elég foghíjas. Sőt, a vége még aszínpadtól számított első keresztutcát sem éri el. Információink szerint a tömeg az itteni rendezvény után a Kossuth térre készül átmenni. A tömegben szakszervezetis zászlókkal megjelenő embereket sokan MSZP-s aktivistának vélik.

17:30 – Gyülekezés

Egyre több az ember az Oktogonnál is, a transzparensek nem hagynak kétséget úticéljukról: “Orbán takarodj!”. Bár a rendezvény mentes a pártpolitikától, az MSZP szimpatizánsai “Munkát, kenyeret'” feliratú zászlókat osztogatnak az érkező tüntetőknek.


Hír24

A Hír24 tudósítója szerint a tüntetés helyszíne még “szinte üres”, jobbára újságírók gyülekeznek a színpad előtt. Délután öt órakor az Andrássy utat már hermetikusan lezárták. A színpad az Operánál az Oktogon felé néz, ezért is kérték a szervezők, hogy a résztvevők a nyolcszögletű tér felől közelítsék meg a helyszínt.

10 ezren jelezték, ott lesznek

A 2012. január 2-ai, az önkényes alkotmányozás elleni tiltakozó tömegtüntetés harmadik évfordulójára szervezett demonstrációt péntekre 18 órai kezdettel a Most Mi elnevezésű csoport. A demonstrációról a Hír24 folyamatosan beszámol majd. Olvasónk már a délután közepén hatalmas rendőrfelvonulásba ütközött: vagy 20 percet állt a Kerepesi úton, miközben legalább 40 rendőrautó vonult el mellette.


Hír24

A szervezők visszautasították politikai pártok jelenlétét és támogatását, de Várady Zsolt, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója, az iWiW alapítója nem zárta ki, hogy párttá szerveződnek. Az esti eseményen Várady mellett felszólal Csizi Zsolt, a Város Mindenkié aktivistája és Vágó Gábor mint „magyar állampolgár” (egyébként pedig az LMP alapító tagja). Eddig 10 ezren igazolták vissza, hogy ott lesznek.

A szervezők szerint idén ősszel azonban megtört a társadalmi apátia és „soha nem látott demonstrációs hullám söpört végig az országon”. „Szeretnénk azt a felszabadító élményt a téli ünnepek után is újra megélni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy sokan és egyre többen vagyunk, akik ki merünk állni, fel merjük emelni a szavunkat a jelenlegi álságos rendszer ellenében, sőt, azt is tudjuk, milyen országban szeretnénk élni helyette: szabad és szolidáris országban.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik