Belföld

Párttá alakulhatnak a Budapesti tüntetők

A péntek esti demonstráció szervezői nem működnek együtt politikai pártokkal, inkább sajátot alapítanának.

A Most MI elnevezésű csoport a 2012. január 2-ai önkényes alkotmányozás elleni tiltakozó tömegtüntetés harmadik évfordulójára szervezett tüntetést az Operaház elé. Itt akart felszólalni Kész Zoltán, aki az ellenzéki pártok közös jelöltje a februárban rendezett veszprémi időközi választáson, ám a szervezők visszautasították.

“Örültünk a megkeresésnek, de nem szeretnénk egy meglévő párt tagozatává sem válni. Nem tudunk azonosulni az elmúlt 25 év politikai szervezeteivel” – nyilatkozta az Origónak Várady Zsolt szervező, az IWIW-alapítója. Nem zárta ki viszont, hogy idővel maguk is pártot alapítanak majd valamelyik civil platform alapjain, ennek lehetőségét már vizsgálják, és az országgyűlési választásig valószínűleg felállhat az új politikai erő.

“Nincs harag, sértődés. Kifejezetten jó a kapcsolatom a szervezőkkel, a döntés pedig csak erre az alkalomra vonatkozik” – mondta el az Origónak Kész Zoltán.

A tüntetés egyébként 18 órakor kezdődik, eddig 10 ezren igazolták vissza, hogy ott lesznek. A szervezők szerint „2014 végére tagadhatatlanná vált, hogy a magyarországi politikai, gazdasági és értelmiségi elit nem rendelkezik azzal a tudással, látással és eréllyel, ami a kiút záloga lehetne.” Mint írják: idén ősszel azonban megtört a társadalmi apátia és „soha nem látott demonstrációs hullám söpört végig az országon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik