Belföld

Óriástüntetésre készül Budapest

tüntetés (tüntetés)
tüntetés (tüntetés)

10 ezren jelezték vissza a Facebookon, hogy részt vesznek a mai, délután 6 órakor kezdődő demonstráción. Közlekedési káosz várható a helyszínen.

A 2012. január 2-ai, az önkényes alkotmányozás elleni tiltakozó tömegtüntetés harmadik évfordulójára szervezett a MostMi elnevezésű csoport demonstrációt az Operaház elé.

Az eseményen felszólal Várady Zsolt, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója, az iWiW alapítója, valamint Csizi Zsolt , a Város Mindenkié aktivistája és Vágó Gábor mint „magyar állampolgár” (egyébként pedig az LMP alapító tagja). Eddig 10 ezren igazolták vissza, hogy ott lesznek.

A szervezők szerint „2014 végére tagadhatatlanná vált, hogy a magyarországi politikai, gazdasági és értelmiségi elit nem rendelkezik azzal a tudással, látással és eréllyel, ami a kiút záloga lehetne.” Mint írják: idén ősszel azonban megtört a társadalmi apátia és „soha nem látott demonstrációs hullám söpört végig az országon”.

„Szeretnénk azt a felszabadító élményt a téli ünnepek után is újra megélni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy sokan és egyre többen vagyunk, akik ki merünk állni, fel merjük emelni a szavunkat a jelenlegi álságos rendszer ellenében, sőt, azt is tudjuk, milyen országban szeretnénk élni helyette: szabad és szolidáris országban.”

Változik a közlekedés

A tüntetés felforgatja a közlekedést is: A BKK közleményben tudatta: módosul a kisföldalatti (1-es metró), a 105-ös és a 979-es busz közlekedése. Közleményük szerint az Andrássy úton, az Operaház előtti területen tervezett rendezvény előkészületi munkái miatt várhatóan már délelőtt 9 órától lezárják az Andrássy utat az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között. A forgalomkorlátozás a közösségi közlekedést is érinti.

Emiatt a 105-ös busz várhatóan 9 órától az utolsó indulásig, a 979-es busz pedig az első járat indulásától nagyjából éjfélig módosított útvonalon közlekedik. Az 1-es metró délután 5 órától az utolsó indulásig biztonsági okokból nem áll meg a Vörösmarty tér irányában az Opera állomáson. Ha a demonstráción részt vevők száma szükségessé teszi, a 70-es és a 78-as trolibuszok közlekedése is módosul – írta a BKK.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik