Belföld

Útdíj: Ujhelyi a döntéselőkészítés dokumentumait kéri

Az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke az útdíj bevezetését előkészítő hatástanulmányokat, számításokat kért számon Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszteren és Börcsei Tiboron, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatóján.

Az MSZP-s politikus hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezi: a gyorsforgalmi úthálózat használatának fizetőssé tétele jelentős terheket jelent a közlekedőknek, így a fuvarozóknak, de áttételesen a tömegközlekedést használóknak és egyéb szektorok mellett még a turisztikai ágazatnak is.

Az új díjfizetéssel kapcsolatban – amelynek rsézleteiről korábban itt írtunk – Ujhelyi a miniszternek címzett levelében többek között arra vár választ, hogy miért pár héttel a bevezetés előtt jelentették csak be a jelentős változásokat, illetve milyen konkrét hatástanulmányok és számítások készültek az új díjstruktúrával kapcsolatban.

A képviselő szeretné megtudni, hogy milyen beruházásigénnyel jár a rendszer megváltoztatása, és ezt a költséget a kormányzat miből kívánja finanszírozni. Ujhelyi István arra is választ vár, hogy az “egyszerű pénzbehajtáson túl” mi indokolta a ferihegyi repülőtér megközelítéséhez elengedhetetlen útszakaszok fizetőssé tételét, illetve, hogy ezen szakaszok “megsarcolásával” kapcsolatban milyen konkrét háttérszámításokat végeztek és milyen részbevételeket remélnek.

A politikus arról is érdeklődött, hogy milyen hatással lesz a balatoni forgalomra a megyei matricák bevezetése, illetve készült-e háttértanulmány azzal kapcsolatban, hogy az egyes szakaszok újboli fizetőssé tétele milyen konkrét hatással lesz – a jelentős járatritkítás miatt épp átalakuló – vasúti utasforgalomra, a közúti fuvarozásra és áttételesen a turisztikai szektorra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik