Belföld

Extrém hideggel, ónos esővel indul az év

Nagyon fagyos éjszakával búcsúzik 2014. 2015 első napján pedig a csúszós utak okozhatnak gondot az ország délnyugati csücskében. Hétvégére némi enyhülés várható.

Szerda:

Délutántól észak felől fátyolfelhők érkeznek, éjszaka az Észak-Dunántúlon meg is vastagszik a felhőzet, így arrafelé hószállingózás, gyenge havazás is lehet, másutt csapadék nem lesz.

Figyelmeztetés

Újévre virradó éjszaka főként a déli országrészben a hóval borított tájakon csökkenhet -15 fok alá a hőmérséklet. Zala, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-kiskun megyében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az extrém hideg miatt.

Csütörtökön az északnyugat felől megvastagadó felhőzetből a kisebb havazás, hószállingózás mellett elsősorban a Dunántúl északi felén, a nap második felében pár tized milliméternyi ónos eső is hullhat. Ez utóbbi miatt szintén elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Komárom, Vas, Veszprém és Fejér megyében.

 

A rendőrség is óv a fagy és ónos eső miatti veszélyektől. Tanácsaikat itt olvashatja: 

Csütörtök:

A Dunántúlon egész nap erősen felhős lesz az ég, ugyanakkor a Dunától keletre – kiváltképp a Dél-Alföldön – délelőtt néhány órás napsütésre is számítani lehet, azonban délután ott is megnövekszik a felhőzet. A Dunántúlon napközben bármikor; északon, északkeleten késő délutántól valószínű szórványosan gyenge havazás, hószállingózás, a Kisalföld térségében estefelé gyenge ónos eső is előfordulhat. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -13 fok között alakul, de a hóval fedett déli területeken -15, -20 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0, -5 fok között, délen azonban -6, -7 fok körül valószínű.

Péntek:

Keleten többnyire erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő lesz, nyugaton azonban eleinte még néhány órás napsütésre is számíthatunk, majd ott is erősen felhős lesz az ég. Napközben csapadék nem várható, estétől észak felől egyre többfelé alakul ki vegyes halmazállapotú (havas eső, ónos eső, havazás) csapadék. A délnyugati szél helyenként megélénkülhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

Szombat:

Eleinte erősen felhős lesz az ég, majd napközben északnyugat felől csökken a felhőzet, és kisüt a nap. Délelőttig még több helyen lehet eső, havas eső, havazás, majd a nagy területre kiterjedő csapadék megszűnik. Az északnyugati szél többfelé megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik