Belföld

Orbán feleségét is megpisiltetheti Kocsis Máté

Levai-Aniko(650x433).jpg (Lévai Anikó)
Levai-Aniko(650x433).jpg (Lévai Anikó)

Akár Lévai Anikóra is vonatkozhatna az újságírókat is érintő, évenként kötelező drogteszt.

Az Index hívta fel rá a figyelmet, hogy akár Orbán Viktor feleségét, Lévai Anikót is kötelezhetik drogtesztre, amennyiben a Fidesz, az eddig keringő infókat alapul véve, az újságírókat is megpisiltetné. Lévai Anikó ugyanis 2010 óta a Magyar Konyha című magazin szerkesztőbizottságának az elnöke, ilyeténképp pedig drogtesztre kötelezhető médiamunkás. Az Index úgy tudja, a miniszterelnöknét meglepte Kocsis Máté javaslata, olyannyira, hogy rá is telefonált a nyolcadik kerületi fideszes polgármesterre.

Kormánypárti politikusok az elmúlt hetekben ellentmondóan nyilatkoztak a fiatalokat, politikusokat és újságírókat is érintő drogteszt ötletéről. Harrach Péter legutóbb, az MTI-nek adott interjújában pl. azt mondta, a fiatalok esetében szülői hozzájárulással látja bevezethetőnek, a politikusoknak pedig vállalniuk kell, hogy elsőként állnak be a sorba, de az újságíróknál más a helyzet:

“Nehéz megmagyarázni, miért pont ők kerülnének ebbe a körbe. Ahogy azt is nehéz feltételezni, hogy egy komoly véleményformáló saját hitelessége érdekében ne vállalná fel önként a tesztet.”


Fotó: Hír24/Neményi Márton

Az iskolások, politikusok és újságírók számára kötelező drogteszt ötletét Kocsis Máté dobta be december első hétvégéjén. Később a Fidesz-frakció fenntartásokkal támogatta a javaslatot, eszerint a vizsgálatot csak szülői beleegyezéssel lehetne elvégezni, a pozitív eredmény pedig nem járna hatósági jogkövetkezménnyel.

A miniszterelnök már arról beszélt, hogy a „drogmaffia kiszorítása” indokolja a felvetést. „A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja a drogmaffiától Magyarországot” – jelentette ki Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik