Belföld

Életveszélyes a jégre menni

Két hétig fagyos időre lenne szükség, hogy beálljon a Balaton jege, az előrejelzések szerint viszont egy hét múlva enyhülni fog az idő.

Siófokon tartott sajtótájékoztatót a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, melyen a jégen tartózkodás szabályaira és veszélyeire hívták fel a figyelmet. Verb István osztályvezető elmondta, hogy a tó térségében éjjel akár -15 fokig is lehűl a levegő és nappal sem emelkedik -5 fölé, ez kedvez a jegesedésnek. A jogszabályok szerint akkor lehet a szabad vizek jegén tartózkodni, ha az kellően szilárd, nem olvad és nem mozog, ehhez legalább tíz centi vastag jégre van szükség. Egyelőre nem valószínű, hogy ez bekövetkezik – két hétnyi fagyos időre lenne hozzás szükség, az előrejelzések szerint viszont egy hét múlva enyhébb idő lesz.

A kikötők területén, rossz látási viszonyok között, éjjel vagy járművel tilos rámenni a jégre. A vízirendészet elsősorban figyelmeztet és segít, csak súlyosabb esetben tesznek feljelentést és szabnak ki bírságot. Felhívták a figyelmet, hogy egyedül senki ne menjen jégre, ne távolodjon messzire a parttól és legyen nála mobiltelefon. A balatoni vízirendészetet a 1817-es ingyenes segélyhívó számon is el lehet érni, emellett természetesen a 112-n is kérhető segítség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik