Belföld

Így csapják be a szilveszteri húsvásárlókat

Malac kerül az asztalra? Jobb, ha figyel, nem mindegy ugyanis a tömeg, és az sem, hol vásárolunk.

Egy malac 40-50 kilogramm körül mozog, amelyik ennél nehezebb, azt már nem malacként, hanem disznóként árulják – mondta el a Húskirály hentese a Magyar Nemzetnek.

Egyértelműen meg lehet állapítani a húsdarabok méretéről is, hogy malacról van-e szó, de a henteseknek, eladóknak kötelességük tájékoztatni a vásárlót a termék fajtájáról. Ilyen téren nem túl gyakoriak az átverések, a gyakorlott háziasszonyok ránézésre is meg tudják mondani, hogy malacról vagy disznóról van szó, a kezdők pedig bátran kérhetnek tanácsot a hentestől. Érdemes figyelni arra, hogy a malac húsa világosabb, rózsaszínesebb, a szalonnarétegei pedig vékonyabbak. Éppen ezért népszerű a malacsült, a hús ugyanis szaftosabb és omlósabb lesz – tette hozzá.

A szilveszteri időszakban azok között, akik nem egész malacot vesznek, a legnépszerűbb a bőrös felsál, a karaj és a comb. Ha lehet, a nagyáruházak előre csomagolt árui helyett henteseknél és a piacokon vásároljanak friss, jó minőségű malacokat a fogyasztók – javasolják a Húskirálynál. Előfordult ugyanis, hogy egy vevő arra panaszkodott, hogy egy nagyáruházban vásárolt darált hús élesztőt tartalmazott, amelynek semmi keresnivalója nem lenne benne, és az sem ritka, hogy több a zsír, mint a hús.

A bontott malac részei 850 és 1000forint/kilogramm körüli áron mozognak, hasonlóan a bőrös, félbe vágott malachoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik