Belföld

A Fidesz nem jelent meg: nem tárgyalnak az M0-s díjmentességéről

A fideszes képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt kedd reggel az Országgyűlés, így a Ház nem tudta elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét. A levezető elnök berekesztette a tanácskozást.

Ahogyan korábban megírtuk: az MSZP azért kérte a mai, rendkívüli ülés összehívását, hogy a Ház parlamenti határozatban rögzítse az M0-s körgyűrű és bevezető szakaszainak díjmentességét. A szocialisták kezdeményezését az LMP és független képviselők is támogatták. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban már korábban jelezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre.

Az Országgyűlés – a napirend előtti felszólalások után – először arról határozott, hogy a szocialisták kérésének megfelelően kivételes eljárásban tárgyalja-e a határozati javaslatukat.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ehhez a képviselők több mint felének, vagyis legalább száz honatyának az igen szavazata kellett volna, de csak 50 igen és – Fidesz-KDNP-s politikusoktól – 3 nem szavazatot kapott a kezdeményezés, ezért nem rendelték el a kivételes tárgyalást. Így december 29-én nem lesz plenáris ülés.

Feketelista

A házszabály rendelkezése szerint elfogadott napirend hiányában a napirend egyetlen pontja sem tárgyalható – jelezte Latorcai János levezető elnök, aki egyúttal megkérte az Országgyűlés jegyzőit és a terembiztosi szolgálatot, vessék össze a parlament névsorát a jelenlévőkkel, és a következő ülésig függesszék ki a hiányzók listáját.

Csodálatos érvek a fizetős M0-s mellett írtunk cikket arról, hogy a kormánypárti politikusok miért látják jó döntésnek az útdíj bevezetését. Fónagy János szerint például az ellenzék agresszivitása fogja elriasztani az embereket attól, hogy felmenjenek az autópályákra.

A parlament délben is összeül rendkívüli ülésre – akkor kormánypárti kezdeményezésre -, hogy megtárgyalják az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényt, így változtathatnak a plázaépítési tilalmat fenntartó, valamint a veszteséges szuper- és hipermarketeket szankcionáló előterjesztésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik