Belföld

A nemzetbiztonsági bizottság információkat kér Pintértől

Molnár Zsolt levélben sürgős tájékoztatást kér Pintér Sándor belügyminisztertől a rá vonatkozó, külföldi szervezetek által történt lejáratási kísérletek nemzetbiztonsági vonatkozásairól.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az elmúlt napokban több ügy is napvilágot látott a sajtóban, amelyeknek lehetnek nemzetbiztonsági összefüggései, ezért a tisztánlátás, a nyilvánosság tájékoztatása érdekében levélben fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Molnár Zsolt haladéktalanul választ vár arra is, hogy a kormány, a miniszterelnök, illetve a miniszterek környezetében tevékenykedő tanácsadók, ügyvédek milyen nemzetbiztonsági vizsgálaton eshetnek át abban az esetben, ha hivatalos jogviszonyuk nincs az általuk segített emberrel, ugyanakkor tanácsadói tevékenységük során megismerhetnek nemzetbiztonsági szempontból releváns információkat.

Ahogyan megírtuk: Pintér Sándor belügyminiszter szerintegy egy külföldi szervezet a közelmúltban karaktergyilkossággal próbálta meg lejáratni. A politikus a Magyar Nemzetnek adott inetrjújában úgy fogalmazott: “külföldi szervezetek már többször próbáltak a lejáratásomra olyan, a személyemhez kötődő eseményeket kreálni, amelyek soha nem történtek meg”.  Egy közeljövőre időzített lejárató akcióról arra hivatkozva nem mondott részleteket, hogy az illetők arra kényszerültek, hogy felhagyjanak ezzel a tevékenységükkel.

Habonnyal nincs dolguk

A minisztert az interjúban arról is kérdezték, hogy tárt-e fel a polgári elhárítás olyan nemzetbiztonsági kockázatot Orbán Viktor miniszterelnök környezetében, amelynek kivizsgálását a kormányfő egyik tanácsadója, Habony Árpád esetében az ellenzék sürgeti. Erre válaszolva a belügyminiszter azt mondta: tudomása szerint Habony Árpád semmilyen tisztséget nem visel, nincs szerződéses viszonyban állami cégekkel, ezért az Alkotmányvédelmi Hivatalnak (AH) sincs dolga a személyével.

A Demokratikus Koalíció szombati közleményében azt írta: az ügyben kezdeményezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes összehívását, és Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatását.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke az MTI kérdésére szombaton azt mondta: előbb várja a belügyminiszter válaszát. Annak függvényében döntenek arról, hogy van-e szükség bizottsági ülésre, illetve a belügyminiszter meghallgatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik