Belföld

Már pattogzik a Várkert Bazár homlokzata

Vizesek a falak, felpúposodik a festék, a konnektorok körül beázás látható. A Várgondnokság szerint ez normális.

A Déli Palota kiállítótermeiben a konnektorok körül nagy ázásnyomok láthatóak, a falak hólyagosak, a régi képek sötét körvonalai meglátszanak a nemrég festett falon – írja az Origo.hu. A nedvesség kívülről is megviselte az épületegyüttest, a homlokzatról pereg a festék.

A portál szerint a helyi alkalmazottak több választ is adtak – van, aki szerint a novemberi esőzés miatt áztak át a falak, más szerint lazán húzták meg a tűzoltórendszer csavarjait, emiatt elszivárgott a víz a falban.

Az Origo megkérdezte a Várgondnokságot is, Somogyi Gabriella kommunikációs igazgató azt mondta, műemléki épületek felújításánál általános jelenség, hogy a szerkezetben lévő és az építkezés során bekerülő nedvesség még hosszabb ideig távozik a falakból. Hangsúlyozták, hogy a vizesedés miatti hibák javítása nem jár újabb költséggel, a kivitelező még évekig garanciálisan javítja ezeket.

Egy névtelenül nyilatkozó restaurátor a portálnak azt mondta, sietniük kellett, mert a választásokig el kellett készülni a felújítással, fagyban is dolgoztak, így borítékolható volt az eredmény. Az épületegyüttest 11 milliárd forint uniós forrásból újították fel, április 3-án nyitották meg először, majd újra be is zárták, hogy folytassák a munkálatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik