Belföld

Levélben kérik Ádert: ne írja alá a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt

Nyílt levélben mondta el a vasárnapi pihenőnap megszavazásával kapcsolatos meglátásait a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). A címzett: Áder János, akitől azt kérik, ne írja alá a törvényt.

Az MTI-hez eljuttatott levelében a szakszervezet hangoztatja: olyan törvényjavaslatot fogadott el a többség, „amely a foglalkoztatás bővítése, a stabil munkahelyek ellen hat”. Mint írják, a KASZ kezdettől fogva támogatta a vasárnapi pihenőnap bevezetését, azonban most azt látják, hogy „a jelenlegi gazdasági körülmények között az üzletek nyitva tartásáról szóló szabályozás rossz irányba ment”. A szakszervezet nehezményezi, hogy a törvényalkotók nem veszik figyelembe a kereskedelmi dolgozók leterheltségét, a fokozódó stresszt és a folyamatos törvénysértéseket.

10 ezer dolgozó a nyitva tartás mellett

Mint írják: a KASZ kezdeményezésére aláírásgyűjtés kezdődött a nagyobb élelmiszerláncoknál dolgozó munkavállalók körében. Ennek során több mint 10 ezer dolgozó írta alá azt az ívet, amelyben nevüket és személyes adataikat felvállalva kiállnak a vasárnapi nyitva tartás mellett. Az íveket elküldték Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek.

A szakszervezet arra kéri a köztársasági elnököt „ebben a kialakult helyzetben, amely karácsony előtt egy nem várt csapás a dolgozók számára”, hogy ne írja alá a törvényt, azt – élve törvényben rögzített jogaival – küldje vissza az Országgyűlésnek. Indoklásuk szerint a kormánypárti többség nem élt azzal a lehetőséggel, hogy érdemben meghallgassa a dolgozók véleményét. „Az utolsó esélyt Ön jelenti számukra, akinek lehetősége van megálljt parancsolni ennek a vad ámokfutásnak” – győzködi Áder Jánost a szakszervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik