Belföld

Csípik az EMMI szemét az aktuálpolitikai zh-példák

Bár az EMMi érti a humor oktatásban betöltött szerepét, nem helyesli a politikai példák zh-kba emelését, mivel ez sértheti a hallgatók világnézeti meggyőződését.

A Műegyetemen egy zh-ban kellett leleplezni az áfa-csalást, korábban Vida Ildikót kellett megtalálni egy feladat keretében. Ezen Vida Ildikó és még Csillag Dezsőné is megsértődött, a Számítástechnikai és Információelméleti Tanszékén pedig körlevelet küldtek szét, ami szerint Palkovics László felsőoktatási államtitkár megkereste a rektort és a dékánt, hogy ne legyenek az egyetemen aktuálpolitikai kérdésekkel kapcsolatos zh-példák.

Ikotiy István LMP-s orrszággyűlési képviselő írásban tette fel kérdését az EMMI-nek: „Problémának tartja-e az EMMI, ha egy zárthelyi dolgozatban, pl. a NAV ügyre és az áfa-csalásokra hivatkoznak?”

Rétvári Bence államtitkár a parlament.hu-n olvasható válaszában leszögezte: „Az oktatási- kulturális autonómia tiszteletben tartásával az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sem lehetősége, sem szándéka nincs arra, hogy hatást gyakoroljon a képzések konkrét tartalmára és a felsőoktatási oktatók tanítási módszereire.”

Hangsúlyozza: a humor jó és hasznos dolog az oktatásban: „A humor megfelelő adagolásával befogadhatóbbá tehető a hallgatók számára az elméleti tananyag, a gyakorlatorientált feladatokkal pedig elősegíthetjük, hogy az adott tudományágban hasznosítható ismeretekre tegyenek szert a diákok.”

Azonban Rétvári szerint a tudomány feladata a megalapozott tények létrehozása, védelme, illetve a félreértések tisztázása. „Ezekkel a célokkal ellentétes a közvélemény aktuális, politikai vagy bizonyítást nem nyert kérdéseinek beemelése a felsőoktatás világába, mivel ez sértheti a hallgatók világnézeti, politikai és erkölcsi értékrendjét, meggyőződését, valamint méltóságát, függetlenül attól, hogy azok milyen vitatott, a közmegegyezést nélkülöző politikai állításokra reflektálnak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik