Belföld

A vasárnapi zárva tartás miatt magyarázkodik az államtitkár

A Hír TV-ben még arról beszélt, hogy lehetnek elbocsátások, a minisztérium utólag közleményt adott ki, hogy nem számítanak erre. A kormányszóvivő korábban azt mondta, nem nekik kell foglalkozni ezzel.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden a Hír TV-ben riogatásnak nevezte a 20-30 ezres elbocsátásról szóló beszámolókat. „Azt, hogy 20-30 ezer ember fogja elveszíteni az állást, azt én nem tartom reálisnak” – mondta, hozzátéve, hogy ő „nagyságrendileg jóval kevesebb emberre gondol”.

Mindebből nem szűrhető le más, mint az, hogy az államtitkár is számít elbocsátásokra, a minisztérium viszont szerdai közleményében „félreértést” emleget, azt írják, semminemű adat nem áll rendelkezésre arról, hogy elbocsátások lesznek. Szerintük a kereskedelemben egyébként is „általánosságban munkaerőhiány van”.

Azt, hogy „semminemű adat nem áll rendelkezésre”, vagyis a kormány hatásvizsgálat nélkül hozta meg a döntést, a kormányszóvivő is elismerte másfél hete. Kovács Zoltán sajtótájékoztatón azt mondta, „nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen arról, hogy hány nagy boltnak kell költöznie vagy hogy hány embert fognak kirúgni a szabályozás miatt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik