Belföld

A kormány léphetne a kitiltási botrányban

A beutazás megtagadása adminisztratív cselekmény és nem büntetőjogi eset – írta Schiffer András kérdésére André Goodfriend.

Egy hete beszélt arról Schiffer András, az LMP társelnöke, hogy november óta várja az Egyesült Államok amerikai ügyvivőjének válaszát levelére. A válasz szerdán megérkezett, azt Schiffer András a Facebook-oldalán osztotta meg.

Kérdésében a politikus felhívta André Goodfriend figyelmét arra, hogy a nagykövetség nyilatkozata szerint a beutazási korlátozás alapjául szolgáló korrupció kivizsgálása a magyar hatóságok feladata lenne, azok viszont azt állítják, hogy nem rendelkeznek információkkal az ügyről, az amerikai féltől várják az arra vonatkozó információkat.

Schiffer azt kérte Goodfriendtől a levélben, hogy tájékoztassa: a kitiltott személyekkel kapcsolatban felmerült-e bűncselekmény gyanúja, bűncselekmény elkövetésére történő előkészület, szervezett bűnözői csoportban vagy bűnszervezetben való részvétel, továbbá ha felmerült, akkor a két állam közt érvényes megállapodás szerint átadták-e az érintettek személyes adatait, valamint az eset körülményeinek leírását a magyar félnek.

Goodfriend: a kitiltás nem büntetőjogi eset

Goodfriend a válaszlevélben azt írta, hogy a kitiltás egy adminisztratív cselekmény az amerikai külügyminisztérium részéről, amely nem büntetőjogi eset. Az alapjául szolgáló 7750-es elnöki kiáltvány nem bírósági végzés. Ahhoz, hogy dokumentált legyen az Amerikába történő beutazással kapcsolatos összes cselekmény, az érintett személynek vízumért kell folyamodnia és a meghallgatás során az ügyintéző áttekinti a körülményeket.

Goodfriend felhívta arra is a figyelmet, hogy annak az információnak a jelentős része, mely alapján a beutazást megtagadták, illetve a korrupt cselekmények körülményeiről szólnak, a magyar kormány számára egy ideje elérhetőek. Ha ezek alapján a kormány arra jut, hogy bűncselekmény kivizsgálására kell sort keríteni, a kölcsönös jogi segítségnyújtási szerződés alapján konkrét információt igényelhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik