Belföld

Orbán újabb ötlete: regisztrálná a neki nem tetsző civileket

Orbán Viktor köztelezővé tenné a külföldi támogatású civil szervezetek regisztrációját. Ilyen törvény Oroszországban van, ő mégis Amerikára hivatkozik.

A hétfőn a miniszterelnökkel közölt Bloomberg-interjú nem tartalmazta azt a részletet, amire a 444.hu figyelt fel. E szerint Orbán arról is beszélt, hogy egyetértene a külföldi támogatású civil szervezetek regisztrálását. A kormányfő szerint erre azért lenne szükség, “mert fontos tudni, hogy ki áll a hasonló csoportok hátterében”.

Hasonló törvény a putyini Oroszországban létezik, Orbán viszont amerikai példára hivatkozott az interjúban. “Valószínűleg arra az amerikai szabályozásra gondolt, amely szerin a külföldi lobbicsoportoknak regisztrálniuk kell. Vagyis Orbán téved: az Egyesült Államokban nem kell regisztrálniuk a külföldi támogatású civil szervezeteknek. Azoknak a lobbistáknak kell regisztrálniuk, akik külföldi megbízásból járnak el külföldi érdekekben” – adja meg a hátteret a legújabb orbáni felvetéshez a 444.hu.

Orbán egyébként a július végén Tusnádfürdőn mondott hirhedtté vált beszédében rohant ki élesen egyes hazai civil szervezetek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik