Belföld

Durva dolgok derülnek ki a Széchenyi Bankról

torocskei-istvan(210x140).jpg (töröcskei istván, ÁKK)
torocskei-istvan(210x140).jpg (töröcskei istván, ÁKK)

Bár a kormány átvilágította a bankot, mielőtt kitömte volna milliárdokkal, most mégis mossák kezeiket – írja a hvg.hu a hírportálhoz került több jegybanki jelentés alapján.

Elúszott 7,5 milliárd forintnyi pénze a Széchenyi Kereskedelmi Bank betéteseinek, amit biztosan nem kapnak vissza a kártalanítás után, miután a pénzintézet engedélyét a múlt héten visszavonta a felügyeleti jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Bank.
Pedig talán jóval kisebb lehetne a kár, ha a hatóságok már jóval korábban megálljt parancsolnak annak – a bankban folytatott – gyakorlatnak, amely a hitelintézet voltaképpeni bezárásához vezetett.

A hvg.hu által megismert, átfogó jegybanki dokumentum egy olyan vizsgálat eredménye, amelyet már idén januárban, vagyis csaknem egy évvel ezelőtt kezdett az MNB. A több mint 100 oldalas anyag súlyos problémákról és törvénysértésekről számol be.
A dokumentum alapján azonban nemcsak Töröcskei, hanem a kormány felelőssége is felvethető, ugyanis nehéz megindokolni, miért költött el tavaly 3 milliárd forint közpénzt tulajdonszerzésre, és miért nem vette észre a súlyos szabálytalanságokat. Pedig át is világította a bankot, mielőtt bevásárolt.

A jegybank anyaga például több esetről is beszámol, amikor a Széchenyi Bankban olyan cégeknek ítéltek meg hiteleket, amelyeknél maga Töröcskei István vezető volt, vagy üzleti érdeke fűződött hozzájuk, a bank részéről pedig ő vagy a felesége részt vett a hitel jóváhagyásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik