Gazdaság

A volt Postabank-vezérnek is hitelezett Töröcskei

Milliárdos hitelt kapott Princz Gábor érdekeltsége egy valószínűleg felesleges projektre.

Hétfőn benyújtotta lemondását Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezetője, miután megvonták a tulajdonában lévő Széchenyi Bank engedélyét és felszámolási eljárást indítottak. A bank működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, egyebek mellett problémás hitelportfólió épült fel, és a pénzintézet működési sajátosságai olyan magas kockázattal jártak, amit már nem lehetett kezelni.

A Népszabadság keddi számában azt írja, hogy a bank egyik ügyfele közvetve Princz Gábor, az egykori Postabank vezetője. A volt bankár egyik érdekeltsége, a Digit Pont Network Kft. olyan automatákat fejlesztett, aminek segítségével az emberek a Tesco áruházakban be tudják fizetni csekkjeiket. A készülékek úgy működnek, hogy a beolvasott csekkeket QR kóddá alakítják, amit a pénztárnál lehet kifizetni. Viszont csak azoknak a szolgáltatóknak a csekkjeit van lehetőség befizetni rajtuk keresztül, melyek leszerződtek a Tescóval, a többivel továbbra is postára kell menni.

Ahhoz, hogy minden csekket elfogadjanak, a Tescónak a társasházaktól a nagy szolgáltatókig mindenkivel meg kellene állapodnia. Ráadásul jövőre minden csekken kötelezővé válik a QR kód használata, így teljesen értelmetlenné válik az automata.

A Népszabadság nem tudta meg, hogy a Széchenyi Banktól felvett 1,1 milliárd forintos hitelösszeget mire használta fel a cég, ugyanis a megadott telefonszámot nem vették fel. Az év elején Princz egy másik érdekeltsége százmilliót meghaladó adótartozást halmozott fel – az állami hitelből épített szentgotthárdi szállodát tulajdonló West Union Invest Kft.-t stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánították, hogy ne kelljen a hotelt bezárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik