Belföld

Cserben hagyták a hökösök a megerőszakolt lányt

Segítségnyújtás helyett itatni kezdték, nem hagyták, hogy mentőt hívjon. Fertőzést is elkapott.

Az ELTE tanítóképző karának idei és jogi karának tavalyi gólyatáborában történt szexuális erőszak után a harmadik konkrét esetet írta meg az Index, amelyről tudni lehet, és ez az, melynek során a hallgatói önkormányzat képviselői a leggyalázatosabban viselkedtek.

A korábbi esetekről megjelent cikkek nyomán többen is jelentkeztek a portálnál, hogy ők is elmeséljék, ami velük vagy társukkal történt a gólyatáborban, vagy épp az intézmények falai közt, akár egy tanári szobában. Az esetekben az a közös, hogy sem az erőszakolóknak, sem a bűncselekményeket szándékosan eltitkoló szervezőknek soha semmilyen felelősségre vonással nem kellett szembenézniük.

„Réka történetét – ez természetesen egy álnév – viszont én nem voltam képes sokáig megírni” – írja a cikk szerzője. A lány a beszámolójában eleinte saját magát is hibáztatta, sőt arról beszélt, hogy azért nem tett feljelentést, mert nem akarta az erőszakoló életét tönkretenni. A trauma lelki feldolgozásának egy szakaszában ezek a gondolatok természetesek, viszont előfordulhat, hogy szándékosan félreértelmezik az áldozatot hibáztatva.

Pedig ha valaki olyat tett vele, amit nem akart, sőt minden erejével tiltakozott ellene, nem lehet hibás – írja a szerző. A lány szerint mások úgy láthatják, hogy felelőtlen volt – ezt a gondolatot a rádióban hallott vagy az internetes hozzászólásokban olvasott alpári megnyilvánulások is elültethették a fejében. Holott a beszélgetés során kiderült, valahol mélyen Réka is meg volt győződve arról, hogy nem lehet hibás.

Józan volt, nem öltözött kihívóan, az erőszakolót korábban kifejezetten vissza is utasította. Ráadásul egy másik fiút kifejezetten megkért arra, hogy vigyázzon rá és ne engedje sehova egyedül. Az a fiú viszont cserben hagyta, sőt a bűncselekmény után végig az erőszakolóval bulizott. Talán össze is játszottak.

Réka a szexuális töltetű gólyatábori játékokban sem vett részt, nem akarta magát leendő csoporttársai előtt megalázni. A tábor viszont úgy volt megszervezve, mintha eleve ilyen bűncselekményre tervezték volna.

Az erőszak után a lányt a gólyatábor szervezői azonnal itatni kezdték, hogy könnyebben le tudják beszélni a feljelentésről, azt sem hagyták neki, hogy mentőt hívjon. Végül inkább kidobták a táborból, hogy megszabaduljanak tőle.

Réka megdöbbentő beszámolóját az Indexen olvashatják el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik