Belföld

A Jobbik és Gyurcsány stikában besegít Orbánnak?

dugó Parlament (dugó Parlament, demonstráció, )
dugó Parlament (dugó Parlament, demonstráció, )

Költségvetés megszavazva. Na de. Kinek a lánya Novák Előd? Éhséglázadást hoz 2015? Mi lesz a Balaton szelettel? Van luxuskarórakaszt? Hová tűnt L. Simon? Kunhalmi kiabál, Rogán a múltba fordul. Róna professzor a nap embere. Kívánságműsor költségvetése. Utolsó héten utolsó előtti nap, percről percre.

17.12 Kincstári optimizmus a parlamenti büfében

-Presszókávét tessék szíves lenni.
-Kettőhatvanöt.
-Fú, csak ilyen nagyon apróban tudom adni, szerintem pont annyi, de tessék megsz…
-Hagyjad. Súlyra megvan.

Ezzel a sztorival búcsúzunk.

 

16.46 Tátog az államtitkár

Illetve hallgat egyet, aztán azt mondja, “nézze”, majd hallgat, aztán hadovál. Az újságírói kérdés, amit kap, így szól: Ha olyan jó dolog az útdíj, a képviselőknek miért nem kell fizetniük. A hadova meg valahogy így hangzik: az Országyűlésnek joga, hogy bizonyos csoportoknak kedvezményt adjon. Erre jött a megismételt kérdés, mire a moderátor szerepet betöltő sajtófönök “másnak is van kérdése” felkiáltással tovább adta a szót.

Kérdés csak-csak, na de a válasz!

Amúgy az áldozat Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár, a hóhér Benyó Rita Hír24 híradó.

Az egészet rendezte: Varga Mihály. Mert hát ugye egészen pontosan azt történt, hogy elhangzott a kérdés, méghozzá a miniszterhez, aki kedves gesztussal átpaszolta beosztottjának a válaszadás jogát, majd a kivégzés után “köszönjük, Rita” mondattal zárta le a kört.

Na, ez poén.

 

16.29 Sok szám

Nagy levegő.

A jövő évi költségvetés három fő célja: a családok megerősítése, munkahelyteremtés, gazdasági növekedés.

A fő számok: bevétel 16.372 milliárd forint, kiadás 17.190 milliárd, hiány 877 milliárd, a GDP remény szerint 2,5 százalékkal nő, a deficit 2,4 százalék lesz, az államadósságot év végére a GDP 75,4 százalékára várják.

A rezsicsökkentés újabb 30 milliárdot “hagy a családok zsebében”, az első házasságkötést két év alatt százhúszezer forint adócsökkentéssel jutalmazza a kormány.

Nyáron indul a rendvédelmiek életpályamodellje, az ideihez képest 44 milliárddal kapnak többet, a pedagógusoknak 39 milliárddal jut több, s lesz valamennyi az orvosok itthon tartására is.

A nyugdíj értéke megmarad (értsd: követi az inflációt).

Az önkormányzatok 2.500 milliárdból gazdálkodhatnak majd, ebből a központi költségvetés 650 milliárdot ad.

A foglalkoztatottság, elvileg, nőni fog, 260 ezerrel lesz több munkavállaló, mint ma, a munkanélküliség tartósan 8 százalék alatt reked.

16.22 Csere ott

Az amúgy szikár Varga poénnal kezd: az államtitkárának szánt pulpitus mögé lép. Nem direkt.

 

16.16 Mivel turbózza magát Orbán?

A szavazás első etapjának vége, egy óra szünet, lefutunk Varga sajttájára.

Addig egy rejtvény: mit csokizik Orbán? Mi becsszóra nem ismertük fel, milyen márkájú édességgel turbózza magát a szavazások közben a miniszterelnök.

Egy perc, s jön a fotó is.

 

16.10 Férfiak

…mert az igazi férfi nem húz nyakkendőt. 

 

15.59 A Jobbik stikában besegít Orbánnak? És Gyurcsány is?

Igen érdekes sms-t kaptunk egy ellenzékitő. Olvassák csak!

“Ha gyferi meg vona bent lenne, nem lenne meg nekik egyik kétharmados sem. De most először a vágó sebestyén, aztán a szávai pista szavazott velük h meglegyenek. Aztán meg a harmadik kétharmadosnál a volner jános nem nyomott gombot.”

Hoppá, hoppá.

 

15.51 kérdezematiszteltországgyűléstfenntartyajaeajavaslatot

Latorcai János alelnök alighanem a világ leggyorsabban beszélő levezető elnöke.

Szavazás szavazás hátán.

Csupán az kelt némi örömöt az ellenzéki sorokban, hogy egyetlen törvény egyetlen szavazásán egyetlen igen híján nincs meg a kétharmad. Lehetünk őszinték? Fogalmunk sincs melyik az a módosító alalalpasszus.

 

15.44 Itt mi történik?

Képaláírás-verseny! Aki megfejti, mi történik a képen, és kommentben megírja nekünk, óriásposzter-méretű Orbán-portrét kap fotórovatunktól! Hajrá!

 

15.41 Trafikmutyi – újrasodorva

A trafikok kizárólag állami vagy azzal szerződésben álló dohány-kiskereskedelmi ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket a jövő év szeptemberétől. Megszavazva.

 

15.31 Büdzsé okézva

A t. Ház megszavazta a költségvetést: 131 igen, 62 nem, öten nem nyomtak gombot.

 

15.19 Törvény törvény, törvény

Jó, jó, azért lesz itt pár fajsúlyos igen is, köztük „a költségvetést megalapozó törvénycsomag”, majd maga a 2015-ös büdzsé. Aztán trafiktörvény, médiapiaci törvény, törvény a központi címregiszterről, törvény a nemzetbiztonsági ellenőrzésről, törvény a szociális ellátásokról. És: pénzügyi törvénycsomag, valamint törvény a honvédek jogállásáról.

 

15.02 Ezt akarják?

Pörög a szavazás. Akarják tudni, mi mindenről? Ne kapkodják el a választ, elébb kikeressük a legérdekesebb kettőt-hármat. Tessék: elfogadják (vagy nem) az ügyészség 2009 és 2013 közti, majd a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal 2013-as beszámolóját. Kell ez önöknek? Ugye hogy nem.

 

14.52 A dohánylobbi dugaszolja a rakpartot

“Nem a szakszervezete vonultak ma utcára, hanem a dohánylobbi. ” Ezt Czomba Sándor államtitkár sajtótájékoztatta az imént.

Hogy mi van?

 

14.19 A képviselőkre nem vonatkozik az útdíj?

Egy friss törvénymódosítási javaslat értelmében az országgyűlési képviselők a hivataltól kapott benzinkártyájukkal fizethetik majd az új útdíjmatricát. Erről az Együtt képviselője, Szabó Szabolcs adott ki közleményt az imént. Szabó szerint a javaslatot ráadásul a házszabálytól való eltéréssel tárgyaja majd a törvényhozás, amit a jelen lévő 176 képviselőből mindössze öt nem támogatott.

“Azért a pofátlanságnak is van határa!” Így fogalmaz Szabó Szabolcs. Téved.

 

13.56 Sustorgós szavak

Találja ki, melyik kormánytag tudja pontosan, hogyan kerülje el a karzaton ülő drogos újságírók közt megtalálható, szájról olvasásra is kiképzett gyurcsányista kémek ármánykodását!

 

13.39 Mit hozott a Mikulás?

Még két új közszolgálati csatornát az alapcsomagba. Nagyjából ez lenne a médiapiaci törvény módosításának lényege.

A korrekció vesztese természetesen két kereskedelmi tévé lesz. A kormánypárti felszólalók ennek ellenére nem erről beszéltek, hanem aról, hogy hogy a közmédia négy cégét egybeolvasztva hatékonyabb közszolgálat jön létre.

 

13.34 A Kárpátia lánya egy dalt dúdol magába’

Hallgassunk csak be az ülésterembe is, hiszen Novák Elődé a szó. A jobbikos fiatalember azt kifogásolja (a médiatörvény vitája során), hogy a rádiók sosem adják le a Kárpátia nevű zenekar számait.

 

13.32 Minden ami van, az mozog, vagy nem

Végre kiderült, mire költené a kormány azt a rengeteg pénzt, amit a szociális juttatásokból lecsíp: presztizsberuházásait finanszírozza belőle. Ezt a szocialista Burány Sándortól tudjuk meg.

 

Még egy mondat tőle: “A kormány mindenre, ami mozog, és mindenre, ami nem mozog, adót vet ki.”

 

13.24 Éhséglázadás jön?

Szabó Tímea szerint igen. Ezt is a büdzsé hozza majd hazánkra.

Mit tehetünk? Hát arról fogalmunk sincs. Mit tehet a PM? Támogatja az utcán tiltakozókat.

 

13.12 Luxuskarórakaszt. Vagy luxuskaróra kaszt? Netán luxus karórakaszt?

Bárhogy írják is, az tény, hogy Szabó Tímea szerint kasztrendszert épít ki a jövő évi büdzsé, az egyik kaszt a szegényeké, egyre bővül, a másik a címben jelzett társadalmi csoporté, melynek tagja hetvenmilliós luxuslakásokat vásárolnak utódaiknak.

 

13.03 Szabó Tímea: Éhen fogunk halni

Míg odabent szép rendben zajlik most éppen a médiatörvény módosításának vitája, értsd, mindenki felolvassa, amit a papírján talál, senki nem figyel rá, miért is figyelne, amúgy is tudni, ki mire szavaz holnap, szóval eközben kint sajtótájékoztatók zajlanak.

Az imént épp Szabó Tímea drámai elemeket sem nélkülöző fellépésének lehettünk tanúi. A PM-es politikus szerint „éhen foguk halni”, ugyanis a kormány a jövő évi büdzsével „elveszi az utolsó falat kenyeret a gyerekektől, elveszi a jövőt a fiataloktól, a közmunkával pedig nyomorba dönti a munkaképeseket”.

Szabó szerint a szociális kiadások tervezett tíz százalékos csökkentése elveszi az utolsó mesekönyveket, az utolsó Balaton szeleteket – a nyaralást meg a nyári tábort azért nem, mert arra már régen nem jut.

“Közmunka van, nyomor van” – ez a szabói diagnózis.

 

12.44 A Fidesz és a társadalom kapcsolata jó

E tételmondat Nyitray szájából hangzik el újságírói kérdésre. Aztán kifejti az államtitkár, hogy fontos a jó kapcsolat, aminek érdekében mindent el is követ a kormánypárt, például konzultál, nemzetileg.

 

12.41 Tudják, mi hiányzott?

Hogy végre nemzeti emlékhely, akarjuk mondani, Nemzeti Emlékhely legyen az egri vár (Egri Vár). Ennek érdekében a t. Ház holnap módosítja az örökségvédelmi törvényt. Miért van erre szükség? Azért, mert az egri vár „nemzeti szimbólum, mi több, a kitartás szimbóluma”.

Minderről Nyitray Zsolt és Puskás Imre, valamint Eger polgármestere, Habis László tart sajttájt.

Úgy volt, hogy L. Simon László lesz a celebrátor, tele is a kék társalgó kamerákkal, ám neki „halaszthatatlan közfeladata támadt”, mint azt Nyitraytól nyitásként megtudtuk.

Azt viszont hiperexkluzív információ, csak a mi percről percrénk olvasóinak, hogy L. Simont pár perce tálcával (nem, nem minisztériummal, hanem pléhkészséggel) kezében láttuk az alagsori menzán, rohant, igen, pont így fogalmazott, „rohanok, vár a miniszterem”.

A politikus mint (éhes) ember rovatunkat olvasták.

 

12.27 Eközben blokád a túlarton

Ezt látják a képviselők, ha kinéznek az ablakon:

 

11.47 Nálunk Róna professzor a nap embere

Lehet egyetérteni Róna Péter állításaival, és lehet nem érteni egyet vele, de az tény, hogy nagy fazon a professzor.

Sajtótájékoztatni úgy szokás a t. Házban, hogy az illető politikus beáll az Országgyűlés feliratú pult mögé, belekapaszkodik, eldarálja a kötelezőt, válaszol a kérdésekre, ha vannak, majd elmenekül.

Róna Péter viszont tanár, a legjob fajta, megfordult Európai legpatinásabb katedráin. Most kap egy újságírói kérdést a jegybankról, megörül neki, kilép a pult mögül, és előadásba kezd.

Jé, ilyen is van.

 

11.33 Az LMP nem szavazza meg a költségvetést

Mondjuk ezen nem lepődünk meg. Az infó a zöld Schmuck Erzsébet és Róna Péter sajttáján hangzik el.

A költségvetés adómaximalizálást hoz, az elszegényedés és a hivalkodás büdzséje, a társadalom leggazdagabb tíz százalékának kívánságműsora a többiek kárára – így Schmuck és Róna.

 

11.20 Révész Máriusz! Nyakkendő!

Nézzék csak ezt a nyakkendőt!

Nézzék, az isten szerelmére!

Karira.

 

11.03 Nyitva a mélygarázs, csak bújjatok rajta

Eddig tartottak a napirend előttik (interpelláció ma nincs), napirendet szavaz a Ház. Amíg megy a gombnyomogatás, emlékeztethetjük nyájas olvasóinkat, hogy reggel mintegy húsz tüntető zárta el a parlamenti mélygarázs bejáratát, ám a rendőrség felszámolta az akciót.

 

10.57 Nem, ez még nem az

Éééés: “Ez nem a világ legjobb költségvetése.”

Ezt mondja Varga. Azt viszont nem mondja, mi kellene ahhoz, hogy a legjobb legyen.

 

10.54 Na, erre mit válaszol Varga?

Fáj nekünk, hogy bár három a magyar igazság, most nem hangzik el sem a szufficit, sem az alacsony infláció kifejezés. Az viszont igen, hogy jó lesz az egészségügynek, jó lesz az oktatásnak, jó lesz a szociálsi szférának, jó lesz az önkormányzatoknak, jó lesz a hazai piacra termelőknek (CBA?).

 

10.51 Most ért a mondat végére Rogán

És végre kiderül, hová fut ki a nyolcévezés: “Önök okozták a szegénységet, és ebből kell most a mi kormányunknak kivezetni az országot… Ez a különbség az önök kormányzása és a polgári kormányzás között.”

 

10.49 Szólna valaki Kunhalmi Ágnesnek…

…hogy időnként tartson kis szünetet a bekiabálásokban?

Rogán még mindig a ballib kormányokat ekézi. Azért ez is botrány.

 

10.47 Rogán gyurcsányozik

Hogy a túróba’ van az, hogy még mindig az elmúlt nyolc év megy? Mindez a  jövő évi büdzsé kapján.

 

10.44 Na, csak eljutunk a CBA-ig

Varga azt mondja, Magyarország végre támogatja a magyar vállalkozásokat.

Az meg egyenesen hazugság, hogy a fölosztásnál Fidesz-közelieket támogattak volna, hiszen – ha jó értjük, nagy a nyüzsi -. nyolcvanezer új gazda kapott állami parcellát.

 

10.42 Rablókapitalista modell nemzeti mázban

Plusz Fidesz-haverokat hoznak helyzetben, melyben a CBA összes konkurenciáját adópolitikai eszközökkel szorítják ki.

Ezek a jobbikos Volner János szavai.

Ismét Varga válaszol, ismét ugyanazt, csak most így: “Infláció nincs.”

 

10.33 Bomlik a rendszer

A szocik frakcióvezetője, Tóbiás József jut ere a következtetésre. Azt mondja, már nemcsak a külföld, hanem a Fidesz legbelsőbb körének tagjai is kritizálják a kormányzást. Mi több, eközben Orbán Viktor intenzív kommunikációt folytat, ahelyett, hogy intenzív kormányzást vinne.

Tóbiás szerint az elszegényedés költségvetése készül, „további százezreket hoznak kilátástalan helyzetbe”, ezért arra biztatja a fideszes képviselőket, ne szavazzák meg a büdzsé tervezetét.

Válaszában Varga miniszter elébb arról beszél, hogy „az MSZP-nek változnia” kell, majd azzal büszkélkedik, hogy míg  szocialista kormányok eladósították az országot, a mostani szufficitet produkál.

 

10.31 Utolsó héten utolsó előtti nap

Idén vélhetően ma és holnap ülésezik utoljára a t. Ház. Fókuszban a 2015-ös költségvetés.

 

10.17 Minden hétre egy botrány

A múlt héten a kormánypárti Kocsis Máté pisitesztje vert hullámokat a parlamentben, most az útdíj és az általa keltett botrány helyezi opálos fénytörésbe a törvényhozás munkáját.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik