Belföld

Üvöltöző fideszes a parlamenti folyosón

Schiffer akár most vizelne, Novák Elődnek fétise nőtt, Hoffmann Rózsa most bánja igazán, hogy nincs időgép. Februárban nemzeti konzultáció az iskolai drogtesztről? Pisi van? S pia? Mibe lép Goodfriend? Percről percre. Üdv a t. Házból.

17.16 Szentháromság, fenyőzöld nyakkendővel

200×200 cm, olaj, vászon, ismeretlen szerző műve.

 

17.08 Fa daruval

1200×260 cm, élő fa, Kossuth tér.

Köszönjük a Háznak, a tűzoltóságnak, meg magának a fának is, végül is ő hozta a legnagyobb áldozatot.

 

16.58  Karácsonyi hangulatban köszönünk el a mai naptól

Félre a pisát, félre az üvöltöző kormánypárti képvpviselőt! Két fotót közlünk mindjárt, lelkünkben kicsiny gyertyalángok pislákolnak.

 

16.52 Jöhet hektószámra az iskolás pisi

Beszélgettünk ma néhány fideszessel a folyosón arról, hogy is zajlott a mai fracióülés, mit szóltak a Kocsi-féle drogteszthez. Hát. Tán egy akadt köztük, aki “nagyjából elfogadhatónak” tartotta az ötletet.

A kedvenc kommentünk így hangzott: “Tőlem mehet a teszt. Két feltételem van. Egy: ne a kommunikációsok elképzelései alapján valósítsák meg, hanem kérdezzenek meg komoly szakembereket. Kettő: jöhet hektószámra az iskolás pisi, de elébb jussunk el oda, hogy a hétköznapi vizsgálatok, Mari néni vérvétele és Feri bácsi cukorvizsgálata is meglegyen huszonnégy órán belül.”

Na de ha így (normálisan) gondolkodik a frakció zöme, miért azt mondja Rogán, amit?

Idekommentelnék?

 

16.39 Üvöltöző fideszes a folyosón

„Hívjon vissza a főnöke, a főigazgató úr vagy főigazgató asszony! Hát nem igaz, hogy nem lehet normális egészségügyi ellátást kapni!” – az ülésterem melletti folyosón kiabálja ezt a mobiljába torka szakadtából, általános megrökönyödést keltve egy fideszes képviselő.

Na, barátom, abba gondolj bele, mi jut annak, aki nem honatya! – ezt gondolnánk magunkban, ha nem éreznénk szolidaritást mindenki iránt, aki orvosra szorul. Aztán az fut át az agyunkon, lehet, akkora jellemmel állunk szemben, aki nem él törvényhozói előjogaival, s mezei állampolgárként próbál bejutni, teszem azt, egy vérvételre. De csalatkozunk kell, ugyanis telefonba ordítódik valami olyasmi is, hogy „hát nem képzeli, hogy önökhöz igazodik a parlament ülésrend!”.

Kár.

Az urat sajnos csak látásból ismerjük, annyi bizonyos, hogy kormánypárti, a patkóban ritkán szól, azt is sokkal halkabban, mint idekünn.

Kérdezzük egy másik fideszestől, ki ez a hóbortos férfiú. Némi szünet után ezt a választ kapjuk: „Egy öööö képviselőtársunk… Év vége van, mindenki ideges. Hagyjuk lenyugodni.”

Hagyjuk.

 

16.26 A NAV elnöke börtönbe fog menni

Vagy Goodfriend farag rá csúnyán.

Vagy nem történik semmi.

Most akkor kapott az Egyesült Államoktól a NAV-elnök korruptságát igazoló dossziét a kormány, vagy sem? Az amerikai ügyvivő azt állította két interjúban is, hogy ők átadták a bizonyítékokat. Ezzel ütközteti Orbán Viktort a szoci Bárándy Gergely.

Orbán heves kormánypárti tapsot kiváltva szólítja fel a NAV elnök asszonyát, perelje be az ügyvivőt, különben „le fogom váltani”. Goodfriendnek pedig ez az üzenet: „Nem teheti meg, hogy elbújik a személyes diplomáciai mentessége mögé, álljon ki.”

És a következmény: „Ha az ügyvivő bebizonyítja az elnök asszony bűnösségét, és a bíróság ezt megállapítja, akkor a NAV elnöke börtönbe fog menni. De ha a bíróság ezt nem állapítja meg, annak is meglesz a következménye.”

Vajon mi?

 

16.11 Firtl feje mint a cékla

Még most is vörös. Pedig eltelt pár perc a felszólalás óta. A szereplés keltette adrenalinsokk okozza a hipertóniát? Vagy nem hiszi Tasó szavát, s dühös? Vagy?

Pisitesztet követelünk!

 

16.04 Drogpozitívat pisilhet egy KDNP-s?

Csak erre tudunk gondolni, amikor Firtl Mátyás, a Csorna-Sopron-országhatár út kétszer két sávosra bővítését kéri számon Tasó László fejlesztési államtitkáron. A kormány eredetileg 2018-ra ígérte az utolsó szaksz átadását, ám a minap “ezzel ellentétes hírek keltek szárnyra”.

Firtl harcias, követeli a Hűség Városának jussát – pozitív drogteszt lehetősége villan fel elménkben.

Aztán Tasó föláll, s azt fejti ki néhány körmondatban, hogy “nyugi, meglesz”.

 

15.51 Időjárásjelentést adunk

Nagyon forró tavasz lesz, ha nem jutnak fölhöz az állattartók, köztük a berettyóujfalui birkások. Ezzel a szocialista Gőgös Zoltán fenyegeti a miniszterelnököt. Az apropó egy KEHI-jelentés, mely a tartós bérletbe adott állami földterületek körüli visszaélésekről számol be, egyebek mellett arról, hogy a szerencsések egy része, bár vállalt állattartást, a valóságban nem bír jószággal, s vélhetően az uniós területalapú támogatás felvétele a fő tevékenysége.

Orbán köszöni az aggodalom kormányt érintő részét (forró tavasz), s a vizsgálat idejére türelemre inti Gőgöst.

 

15.32 Novák Elődnek fétise van

Szijjártó Péternek meg medencéje.

Novák hetek óta nyomja Szijjártó százhetvenvalahánymilliós ingatlanvásárlási ügyét, azon rugózva, hogy az elhíresült dunakeszi házban lévő, általa húszmilliósra saccolt medence után luxusadóznia kéne a miniszternek.

Szijjártó szerint “Novák Elődnek fétise lett a házam, ezért nem érti meg, amit hetek óta magyarázok neki”.

Orbán Viktor jót mosolyog a fétises poénon.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

15.27 Orbán a szegénységről

“Ön, ha ma lenne gyermek, tanulhatna gimnáziumban, majd a Soros Alapítvány pénzéből Oxfordban?” A szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdi ezt a miniszterelnöktől.

Válaszában Orbán mond valami vicceset Sorosról, a karzatról sajnos nem értjük, pontosan mit, majd azt állítja, szerinte a szegények száma ma nem nő, hanem csökken, hasonlóan a segélyből élőkhöz. De “amíg egyetlen szegény ember van ebben az országban”, akad tennivaló.

A kormányfő szerint ma több pénz jut az óvodásokra, és mivel hároméves kortól kötelező az ovi, “ma minden gyerek naponta háromszor kap enni”. Orbán megjegyzi: az sem lényegtelen szempont, hogy aki szegény, hajlandó-e tenni önmaga is, hogy kikerüljön szorult helyzetéből.

Fotó: Pál Anna Viktória

15.16 Ha lenne időgép…

…akkor önmagát interpellálhatná szembe Hoffmann Rózsa. A volt oktatási államtitkár az annak idején általa  bevezetett, a középiskolásokra vonatkozó “közösségi szolgálatról” kérdezi az emberi minisztert helyettesítő Rétvári államtitkárt.

Abban van infó, hogy Rétvári pozitívan nyilatkozik a kezdeményezés tapasztalatairól?

Rétvárinak biztos jól esik, hogy az időközben a terembe érkező Orbán Viktor neki hátat fordítva kvaterkázik Kósa Lajossal és Semjén Zsolttal.


Fotó: Pál Anna Viktória

14.51 Hogy jönnek ahhoz, hogy megalázzák a gyerekeinket?!

“Megértem, hogy egy ember lelkében zavart okozhat, ha napról napra nő a nappalija” – ezt a drogtörvényt támogató Rogánra reagálva mondja folyosói sajttáján Lukács Zoltán. Majd így folytatja hevülten: “Innen üzenjük, hogy vegyék el a kezüket a gyerekeinkről, mert ha eddig nem láttak balhét, most majd látni fognak.”

Azt már privátim kérdezzük a képviselőtől, hogy milyen balhéra céloz. “Akár mi is szerevezhetünk egyet! Ezeknek tényleg elment az eszük, minden szart behoznak a Ház elé. A Habonyék biztos azt mérték, hogy a saját szimpatizánsaik körében népszerű ötlet a drogszűrés, de arra már nem gondolnak, hogy a saját tizenkét éves kislányuknak kell majd másik három ember előtt pisilni. Hogy jönnek ahhoz, hogy megalázzák a gyerekeinket?!”

 

14.31 Schiffer Andrást teszteltük

– Ön ad mintát, ha kötelező lesz?

– Persze. Akár most is. Úgyis vizelnem kell.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

14.13 Ismét 198 országgyűlési képviselőnk van

Hiszen a két hete – a júliusban meghalt Kiss Péter helyére – megválasztott szocialista Horváth Imre ebben a percben letette esküjét.

Fotó: Pál Anna Viktória

14.06 Idebent is elgoodfrindezi magát Rogán

A frakcióvezető szerint, ha az ügyvivő nem kezd tüntetni Obama ellen, akkor amit a magyar internetadóval kapcsolatban reagál, nem más, mint “szánalmas képmutatás” (lásd még 13.24-es posztunkat).

 

13.49 Nem, nem, nem; igen, igen, igen

“Ha jól értettem, ön azt mondja: nem, nem, nem. Mi meg azt mondjuk: igen, igen, igen.”

A fejlesztési államtitkár, Aradszki András interpretálja így Szél szavát. Aztán arról szónokol, hogy a hoszú távú energiabiztonsághoz bizony kell Paks.

 

13.46 Önök szétlopják a paksi hitelt, szétlopják az országot

Erre a mondatra érünk be az ülésterembe. Az LMP-s Szél Bernadetté a szó, a magyar atomot ekézi, felemlegetve a múlt heti ukrajnai erőműbalesetet.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

13.29 Rogán bármikor fúj. És szanyizik

Újságírói kérdésre a frakcióvezető ígéri, a Parlament falain belül bármikor megfújja az épp elékerülő szondát. Majd megjegyzi, hogy “ismerve az Együtt-PM politikusait”, érthető, ha az alkohol felé terelik a javaslatot, hiszen ódzkodnak a drogtesztektől. Majd azt is megjegyzi, hogy az alkoholprobléma nem az ő frakciójára jellemző, sokkal inkább egy volt szocialista képviselőre, aki ma az EP-ben ül.

 

13.24 Csapás Amerikára

Minapi hír, hogy Obama elnök fontolgatja, bevezeti hazájában az internetadót. Rogán kérdése: vajon Goodfriend budapesti ügyvivő a saját elnöke ellen is tüntetni fog, ha már egyszer a magyar netadós demonstrációra annak idején kilátogatott.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

13.18 Még egy nemzeti konzultáció?

A kormány (meg a Fidesz) februárban “társadalmi vitára bocsátja” a kötelező drogteszt kérdését.

 

13.16 Meglepetés!

A Fidesz-frakció elvileg támogatja Kocsis ötletét – ezt már Rogán Antal mondja sajtótájékoztatóján -, olyan “megszorítással”, hogy a gyerek teszteredményét csak a szülővel lehet közölni.

Ami a kormánypárti politikusok ellenőrzését illeti, “a Fidesz áll a teszt elé”.

 

13.12 Rogán megfújta a szondát

“Jelen esetben tiszta!” – Szabó Tímea csekkolja eképpen a készséget. Aztán félreáll, és próbál eligazodni a rogáni DNS-sel gazdagított fúvókán.

Hang a háttérből: “Ezek a fideszesek mindent megfújnak.”


Fotó: Pál Anna Viktória

13.07 A piára röpül rá a PM is

Novákot Szabó Tímea váltja a mikrofonok mögött (Rogán még mindig sehol), kezében alkoholszonda, amit a Fidesz fralcióvezetőjének szán. Szabó követeli, csak az ülhessen be a patkóba, aki hajlandó megfújni egy digitális szondát – negatív eredményt produkálva.

Kocsis ötletét “eszementnek” tartja, s úgy számol, megvalósítása négymilliárd forintba kerülne.

 

13.06 Aki jobbikos, nem iszik

Alkoholt. Munkahelyen. Erről szintén Novák Előd számol be, s kéri a Fideszt, képviselőit kötelezze munkahelyi absztinenciára.

 

13.03 Novák Előd beelőzött

Szemfülességéről híres a jobbikos Novák Előd. Ennek most úgy adta tanúbizonyságát, hogy beugrott a Rogánra váró mikrofonok elé, s most ő sajtótájékoztat. Javasolja a Fidesznek, hogy inkább a “parlamenti alkoholizálás” ellen lépjen fel.

Az iskolai drogtesztet elutasítja, helyette arra ösztökéli a kormányt, beépüléssel buktassa le a tanitézményekben garázdálokodó dílereket.

Fotó: Pál Anna Viktória

12.57 Hová pisiljek?

Rogán sehol. Jaj, mi lehet? Lehet, odáig fajult a Kocsis-féle ötlet, hogy már a frakcióülésről is csak negatív drogteszttel engedik ki a fideszeseket?

 

12.51 Pisi van?

Szia helyett ezzel a kérdéssel köszönnek egymásnak a frakcióülésről sajtótájékoztatni érkező Rogánra váró újságírók.

Rogán fél egyre ígérte magát, késik.

 

12.44 Zacher is mosolyog Kocsison

Látták esti, ez ügyben készült riportunkat? Három perc, tessék csak belekattintani.

Előzetes: a szocik 2007-ben szintén fontolgatták a diákok drogtesztjét, de jól kiröhögtük őket. A mostani ötletre azt mondja a téma főfőszakértője, Zacher Gábor, hogy a mezei teszttel mindössze a piacon kapható szerek 4-6 százaléka mutatható ki. Komolyabb műszerrel nagyobb a találati arány, de annak a labornak darabja százmillió forint, jelenleg három van belőle Magyarországon, és összesen évi tízezer vizsgálatot képesek elvégezni – darabját 60-80 ezer forintért.

A méhnyakrák elleni kampányban meg az oltásban tán jobb helye lenne annak a pénznek – ezt javasolja doktor Zacher.

 

12.37 Hoffmann is elmorfondírozott

Mármint Kocsison, és bár még nem volt ideje végiggondolni, ráadásul nem is ismeri pontosan Kocsis Máté javaslatát, azért el tudna képzelni “rendszeres vizsgálatot, mint ahogy van rendszeres fogorvosi szűrés és orvosi vizsgálat”.

Egy volt gimnáziumi igazgató véleménye ez, ami egyébként az ATV reggeli műsorában hangzott el.

 

12.29 A defektest a gumiból is lecseréljük

Farkas kolléga reggel elmorfondírozott a kocsisi ideán, s arra jutott, kevés a drogteszt, legyen mellé alapos elmeorvosi vizsgálat is. Ha még nem olvasták, nosza, két bekezdés.

Ja, és eszükbe ne jusson egyetlen percig is komolyan venni ezt az elmebajt, mármint Kocsisét. Hát akkor meg mi ez? Míg füvezünk, nem arról van szó, hogy Amerikából lefasisztázták miniszterelnökünket, és arról sem, mekkorát koppantunk a Déli Áramlattal.

 

12.21 Táguljatok!

Ma délelőtt tárgyalt a Fidesz-frakció Kocsis Máté javaslatáról, miszerint évente drogtesztre kéne menniük a 12 és 18 év közöttieknek, valamint a politikusoknak és az újságíróknak.

Üdv a t. Házból rovatunk mai célja az, hogy minél több honatyai, honnői pupillába tekintsünk be. Táguljatok!

Olvasói sztorik