Belföld

Zuhanásversenyt tart Orbán Gyurcsánnyal

Orbán Viktor (Orbán Viktor, Fidesz)
Orbán Viktor (Orbán Viktor, Fidesz)

Csak egy olyan kormány volt, amely így beleállt a földbe, de az nem is tudott aztán föltápászkodni – derül ki a hvg.hu elemzéséből.

A részleges adatokat közlő, a kormánynak dolgozó Századvég kivételével az utóbbi hetekben minden közvélemény-kutató lesújtó adatokat publikált a kormánypárt népszerűségéről. Az Ipsos két hónap alatt 10 százalékos, a Medián 12 százalékos, a Tárki szintén 12 százalékos, a kormánynak is dolgozó Nézőpont Intézet még november elején 3 százalékos csökkenést mért.

A párt vezető politikusai és a Századvég ezek ellenére azt állítják, nincs nagy baj, csak az történik, amit a második Orbán-kormány első hónapjaiban tapasztalhattunk. Ugyanakkor azt jósolják, ugyanaz fog történni, mint az előző ciklusban: azaz további csökkenés után képes lehet 2018-ra ismét választást nyerni a Fidesz.

A hvg.hu azt vizsgálta meg, hogyan alakult az első két Orbán-kabinet, illetve az Horn-, a Medgyessy-Gyurcsány-, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok népszerűségi görbéje, ki hogyan tudott „gazdálkodni” a szavazók bizalmával. Kiderült, az elmúlt 20 évben a mostanihoz hasonló durva zuhanást ilyen rövid idő alatt egyetlen kormány produkált: a második Gyurcsány-kabinet.

A hírportál mindemellett egy legendát is cáfol: Gyurcsány pártja nem az őszödi beszéd szeptemberi nyilvánosságra kerülése után zuhant be. A volt miniszterelnök (még az MSZP színeiben) elhúzta a kormányalakítást, a nyáron pedig bejelentette az első megszorító csomagját is, így aztán pártja már augusztusra 11 százalékpontot esett.

A hvg.hu elemzése szerint Orbán népszerűségvesztése a kormányfők között példátlan, ami a gyorsaságát illeti. Viszont megjegyzik, a kormányfő azon kevés politikus közé tartózik – ha nem ő az egyetlen –, aki 1990 óta többször is fel tudta tornázni az alaposan visszaeső népszerűségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik