Belföld

Az OMSZ szerint lesz elég mentő karácsonykor

mento(430x286).jpg (mentőautó )
mento(430x286).jpg (mentőautó )

Miután a legutóbbi több, mint egyórás késlekedést emberi mulasztással magyarázta a mentőszolgálat, szerintük a rendszer képes ellátni a megnövekedett hullámszerű igényeket is – írták a hvg.hu-nak.

A múlt hétvégén rendkívül későn érkezett meg a mentő egy agyvérzésgyanús nőhöz a 16. kerületben. A szomszédok szerint az asszony összeesett és a hideg kövön feküdt a lépcsőházban, a segítségére siető lakók meleg vizes palackokkal és takarókkal óvták testét a kihűléstől, és felváltva hívogatták a mentőszolgálatot. Mire a mentők kiérkeztek, az asszony meghalt.

Az OMSZ ezután megállapította, hogy súlyos mulasztást követett el a mentésirányítás több dolgozója. Az is kiderült, hogy 68 percig tartott, amíg a mentők kiértek egy beteghez. Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint kiterjedt vizsgálatot indítottak az ügyben, és az eredmény ismeretében egy ember munkaviszonyát megszüntetik, egy másikét felfüggesztik. A többi érintettel szemben is “szigorú munkajogi szankciókat” alkalmaznak.

A hvg.hu-nak az OMSZ leszögezte, hogy ebben az esetben emberi mulasztás történt, de a mentési feladatoknak megfelelő számú, elegendő számú mentőkocsival rendelkeznek, és tartalék autók is rendelkezésre állnak. Mivel a mentőigény hullámzó (pl. kánikulában, karácsonykor megnő, illetve nagy balesetek idején hirtelen sok autót kell egy helyre koncentrálni), ezért a megfelelő elemzések után az agglomerációs mentők átcsoportosítása mellett döntöttek az illetékesek.

„A közelgő ünnepek kapcsán várható (és már most is tapasztalható) esetszám-növekedésre felkészültünk, a megerősített kapacitás rendelkezésre áll.”

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik