Belföld

Tölgyessy : a Fidesz is járhat úgy, mint az MSZP

A kormánnyal szemben csak egy új rendszerváltást hirdető erő lehet sikeres, a hiteles ellenzéknek az egész rendszert kell tagadnia - állítja Tölgyessy Péter.

A politikai elemző, volt SZDSZ-es és fideszes politikus Társadami Riportban megjelent írását az Origo szemlézte. Tölgyessy szerint olyan politikai struktúra és közjogi rendszer alakult ki Magyarországon, amelyben csak a Fidesz érzi jól magát, és amelynek csak a Fidesz tudja kitölteni a kereteit. Ezért aki a Fidesszel szemben áll, egyből rendszerellenzékivé válik. Amelyik politikai erő fel akar lépni a kormány ellen, annak az egész rendszer leváltásával kell előállnia.

“Magyarországon az elmúlt száz évben rengeteg rendszerváltást kellett átélnünk, így egy újabb hasonló fordulat biztosan nem kedvez majd a nyugodt polgári építkezésnek. Éppen az előbb említett stabilitás lehetne az alapja annak, hogy hazánk közelítsen a nyugat-európai életszínvonalhoz és politikai állapotokhoz” – vélekedik elemzésében Tölgyessy .

A szakértő az utóbbi hónapok tömegdemonstrációit és a kormányellenes megmozdulásokat, tiltakozásokat az 1989-eshez hasonlítja. Viszont figyelmeztet arra, hogy az új ellenzéki mozgalmaknak könnyen a végét jelentheti, ha a sorsukat a jelenlegi baloldali erőkhöz kötik.

Azzal kapcsolatosan pedig, hogy milyen mértékű a Fidesz népszerűségének zuhanása, Tölgyessy úgy foglal állást, az MSZP esetében senki sem gondolta, hogy a 2006-os népszerűségi mutató 25-30 százalék alá menne, aztán mégis 10 százalékot kaptak az idei európai parlamenti választáson. Ez a jelenség a Fidesz esetében is megismétlődhet, de a mostani adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni – áll az elemzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik